logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
28 november 2023

Nieuw platform zoekt met kunstmatige intelligentie personeel energietransitie

7 Nederlandse bedrijven hebben het Arbeidsmatchplatform opgericht. Met kunstmatige intelligentie worden vaardigheden van een werkzoekende gematcht met vaardigheden die nodig zijn voor vacatures die openstaan.

Via de start-up willen Alliander, Enexis, Stedin, TenneT, KPN en de aannemers Van Gelder en Van Voskuilen ook andere bedrijven in de energietransitie enthousiast maken om ‘skills-based’ personeel te werven. Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn namelijk bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit om Nederland in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. De komende jaren zijn nog eens 60.000 medewerkers nodig.

Bakker
Technisch geschoold personeel is echter schaars en de initiatiefnemers van het Arbeidsmatchplatform wijzen erop dat zonder ingrijpen de verduurzaming vastloopt. Tegelijkertijd beschikken volgens hen veel mensen zonder het zelf te weten over vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de energietransitie, zoals aan een bakker die voor zijn werk over een fijne motoriek beschikt. Dat is een vaardigheid die ook van pas komt bij veel installatiewerk.

Door vooral te kijken naar de vaardigheden van een persoon in plaats van de opleidingen die hij of zij heeft gevolgd, kunnen vacatures in de energietransitie beter worden gematcht, denken de bedrijven. Pas daarna wordt gekeken wat de toekomstige werknemer nog mist en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om daadwerkelijk van start te gaan. Op deze manier kunnen meer zij-instromers worden geworven en ook bestaande werknemers in de energietransitie worden behouden door inzicht te geven in het carrièreperspectief.

Eerste matches
Het Arbeidsmatchplatform is afgelopen maanden uitgebreid getest door middel van pilots in de regio Rivierenland en in Amsterdam. In Rivierenland hebben inmiddels de eerste werkzoekenden een baan gevonden met behulp van het platform. In Amsterdam zijn al meer dan 500 werkzoekenden geregistreerd en worden binnenkort de eerste matches verwacht.

De komende periode wordt het platform verder uitgerold in andere regio’s. Op deze manier kan werkzoekenden een baan in de directe omgeving worden aangeboden. Het Arbeidsmatchplatform voert momenteel in onder andere Rotterdam gesprekken om als volgende regio aan te sluiten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten