logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
24 november 2023

Demir over handhaving energieprestatiecertificaat: ‘Rotte appels moeten er uit’

Vlamingen moeten erop kunnen vertrouwen dat energiedeskundigen kwaliteitsvol werk afleveren en dat wil zeggen dat de keuze om de handhaving drastisch te verhogen de enige juiste is.

Dat is de reactie van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir op het programma ‘Factcheckers’ van VRT over malafide energiedeskundigen. De afgelopen jaren en maanden nam Demir meerdere maatregelen om malafide energiedeskundigen op te sporen. De boetebedragen werden verdubbeld, het aantal handhavers werd verhoogd, de eisen voor het beroep werden verstrengd én kunstmatige intelligentie werd ingezet om fraudeurs gericht op te sporen.

76 boetes
‘De verhoogde handhavingsacties leiden ook tot resultaat. Dit jaar alleen al werden 76 boetes uitgeschreven en werden 155 energiedeskundigen geschorst. Die inspanningen zetten we verder’, aldus Demir. ‘Uit de uitzending van VRT blijkt dat sommige energiedeskundigen over een beperkt geweten beschikken. Beroepsernst en deontologie zijn bij sommigen hier ver te zoeken. Het energieprestatiecertificaat (EPC) is geen vodje papier. Het is een belangrijk instrument in de renovatiestrategie en moet met de nodige zorg en nauwkeurigheid opgemaakt worden. Frauderende energiedeskundigen schaden niet enkel het vertrouwen in het EPC als document, ze beschadigen ook het imago van de hele beroepsgroep.’

Verklaring op eer
Vooraleer een energiedeskundige aan de slag kan gaan, moet hij een opleiding volgen en slagen voor een examen. Hij moet ook een verklaring op eer ondertekenen, waarin de correcte uitvoering van het beroep wordt onderschreven. Hierbij staan de principes van onafhankelijkheid, objectiviteit en neutraliteit centraal. De energiedeskundige moet dus in eer en geweten handelen bij de opmaak van een EPC. Volgt de energiedeskundige de regels niet, of worden er fouten gemaakt, dan riskeert hij sancties.

Eerder dit jaar werd de minimumboete voor energiedeskundigen die fouten maken al verdubbeld tot 500 euro. De boete kan oplopen tot 5.000 euro. Daar stopt het niet. Als blijkt dat een energiedeskundige herhaaldelijk fouten maakt, bewust foute gegevens invoert of fraudeert, kan hij geschorst worden of een definitief beroepsverbod krijgen. Als een energiedeskundige geschorst wordt, mag hij voor de schorsingsduur geen EPC’s meer opmaken en moet hij ook opnieuw het examen afleggen voor hij weer als energiedeskundige kan beginnen te werken. 

Garantie geven
Sinds enkele weken schakelt Demir ook de criminaliteitstool van Graydon in om malafide energiedeskundigen op te sporen en gericht handhavingsacties uit te voeren. Door deze vorm van ‘artificiële intelligentie’ los te laten op een lijst van 1.321 energiedeskundigen-rechtspersonen kwamen 137 vennootschappen aan het licht met een verhoogd risico op fraude. Zij krijgen allen een controle.

De minister gaat ervan uit dat het merendeel van de energiedeskundigen wel met de nodige beroepsernst zijn werk doet, en dat er, zoals in elke beroepsgroep, ook onder de energiedeskundigen mensen actief zijn die niet volgens het boekje werken. ‘En die rotte appels moeten eruit’, herhaalt Demir ook vandaag. ‘De keuze om de handhaving te verhogen is de enige juiste. Enkel zo kunnen we mensen de garantie geven dat ze meer krijgen dan een vodje papier. We blijven de inspanningen dan ook verderzetten.’

VEKA: ‘Verbijsterd’

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) laat weten verbijsterd te zijn na het zien van de beelden in het VRT-programma Factcheckers waarbij 4 energieprestatiecertificaten met 3 verschillende labels – B, C en D – werden opgemaakt van dezelfde woning. Het VEKA stelt te zien dat er opzettelijk informatie wordt achtergehouden en gemanipuleerd, wat een grote impact heeft op het eindresultaat van het opgemaakte EPC. De energiedeskundige ondertekent een verklaring op eer waarin men belooft in eer en geweten te handelen.

‘Dergelijke wanpraktijken gaan regelrecht in tegen deze verklaring op eer én het inspectieprotocol, waarin beschreven staat hoe een correct EPC moet worden opgemaakt’, aldus Lotte Ringoot, woordvoerder bij het VEKA. ‘Wat we op het beeld te zien krijgen, is niet de gangbare manier van werken. Het EPC is wel degelijk een betrouwbaar instrument.’

Op de radar
Het dossier stond volgens het VEKA al op zijn radar. Enkele weken geleden werd deze case al gesignaleerd in zijn systeem. Het VEKA heeft toen controle uitgevoerd, waaruit bleek dat er wel degelijk zware fouten werden gemaakt. De handhavingsprocedure is opgestart. Vorige week werden de eerste hoorzittingsbrieven uitgestuurd naar de betrokken energiedeskundigen. Zij kunnen een boete verwachten die kan oplopen tot 5.000 euro. 1 energiedeskundige hangt een schorsing boven het hoofd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten