Demir schakelde het criminaliteitsplatform eerder al in om samen met lokale besturen, politiezones en Arrondissementieel Informatie- en Expertisecentra (ARIEC’s) witwaspraktijken en mensenhandel op te sporen.
Kunstmatige intelligentie
Door deze vorm van kunstmatige intelligentie los te laten op een lijst van 1.321 energiedeskundigen-rechtspersonen kwamen 137 vennootschappen aan het licht met een verhoogd risico op fraude. Bij hen zal het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de komende weken gerichte controles uitvoeren. ‘Op deze slimme manier verhogen we de pakkans van sjoemelaars’, aldus Demir.
8.000 dossiers
Vorig jaar werd het crimiplatform in gebruik genomen bij 10 Vlaamse steden en gemeenten, 2 ARIEC’s in Antwerpen en Limburg en het lokaal informatiekruispunt van de federale gerechtelijke politie AIK Oost-Vlaanderen. Het criminaliteitsplatform werd ontwikkeld door Graydon, gespecialiseerd in data-analyse van ondernemingen, en brengt een 35-tal data-elementen in rekening om te detecteren of een bedrijf mogelijk betrokken is bij bepaalde criminele activiteiten of dat er een verhoogd risico is op fraude. Dat laat politie, parket inspectiediensten en lokale besturen toe gericht te handhaven. Het werd in het eerste jaar al in 8.000 dossiers ingeschakeld.
Minister Demir gaat nu een stap verder en schakelt de algoritmes in om de handhaving richting energiedeskundigen naar een hoger niveau te tillen. Dat wordt volgens haar steeds belangrijker gezien de impact van energieprestatiecertificaten op de woon- en huurmarkt. Demir en het VEKA lieten alle 1.321 rechtspersonen onder de erkende energiedeskundigen screenen door het criminaliteitsplatform. Daaruit kwam aan het licht dat de 137 vennootschappen een verhoogd risico op fraude tonen; zo’n 10 procent. Daarenboven is ongeveer 15 procent ook financieel ongezond, leert de analyse. Dat zou bij energiedeskundigen kunnen impliceren dat het om spookbedrijven gaat die ingeschakeld worden voor specifieke opdrachten, mogelijk van eigen eigendommen.
Efficiëntie
‘Handhaving is ook een kwestie van efficiëntie. Je kan niet langs elke energiedeskundige een handhaver zetten’, aldus Demir. ‘Je moet op zoek naar de rotte appels in de mand en dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Door, naast de onderzoeken na klachten en de steekproefcontroles, het criminaliteitsplatform ook mee in te schakelen, kunnen we nog gerichter controleren en ook sneller malafide energiedeskundigen opsporen, en ingrijpen wanneer het nodig is.’
Minister Demir verhoogde eerder al het aantal handhavers en de minimale boetes.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.