logo
wvhj2023
© Engin Korkmaz | Dreamstime.com
© Engin Korkmaz | Dreamstime.com
21 november 2023

Dak verzakt na installeren zonnepanelen, rechtbank spreekt installateur vrij

Een installateur die door een consument werd aangeklaagd omdat na de plaatsing van zonnepanelen het dak verzakte, is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat er geen aanwijzingen voor problemen met het dak waren en dat de installateur ervan uit mocht gaan dat het dak voldeed aan het Bouwbesluit. Het installatiebedrijf kan er niets aan doen dat het dak verzakt is en daarom is de consument veroordeeld tot het betalen van de door de installateur gemaakte juridische kosten.

Huisbezoek
De installateur heeft bij de consumenten 54 zonnepanelen geïnstalleerd, waarvan 10 zonnepanelen op het platte deel van een uitbouw die na de plaatsing is verzakt. Volgens de consument komt dat door de zonnepanelen en moet de installateur de schade betalen.

De installateur heeft volgens de kantonrechter aan zijn mededelingsplicht voldaan. Er waren namelijk geen aanwijzingen voor bijzonderheden met de uitbouw. Vaststaat dat er een voorinspectie is gedaan door de installateur, zowel op afstand als door middel van een huisbezoek.

Aannemer
Tijdens de inspectie heeft een medewerker ook op het dak van de uitbouw gestaan. Volgens de consument had die medewerker moeten voelen dat het dak niet geschikt was voor het plaatsen van zonnepanelen met ballast.

Dát het dak hier niet geschikt voor zonnepanelen zou zijn, baseert de consument op het feit dat een aannemer de situatie is komen bekijken nadat de consument had geconstateerd dat het dak van zijn uitbouw was verzakt. De aannemer zakte toen door het dak van de uitbouw heen. De installateur wijst erop dat dit bezoek 2 jaar na het plaatsen van de zonnepanelen heeft plaatsgevonden en daarom had de installateur volgens de kantonrechter tijdens de voorinspectie niet hoeven constateren dat er problemen met het dak waren. Dat neemt overigens niet weg dat het wel zo zou kunnen zijn dat het dak ten tijde van de voorinspectie al niet goed was. Door de constructie van het dak was dat alleen niet waar te nemen voor de installateur, want de draagbalken waren niet zichtbaar.

Bouwbesluit
Als het dak niet volgens het Bouwbesluit is gebouwd, komt dat volgens de rechter bovendien voor risico van de consument. Hetzelfde geldt als er zonder vergunning zou zijn gebouwd. Iedereen die bouwt is namelijk verplicht om zich te houden aan het Bouwbesluit.

De installateur heeft tijdens de zitting in de rechtbank voorgerekend dat het zonnepaneelsysteem – inclusief ballast – op de aanbouw ongeveer een kwart is van de maximale belasting die op dat dak is toegestaan, uitgaande van een dak dat voldoet aan de normen van het Bouwbesluit. De installateur mocht er volgens de rechter van uitgaan dat het dak daaraan voldeed.

Proceskosten
De consument is al met al door de rechter in het ongelijk gesteld en moet daarom de proceskosten betalen van de installateur die zijn beraamd op 1.058 euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten