logowvhj2023
© Duurzaamheidsgala
© Duurzaamheidsgala
20 november 2023

Duurzaamheidsgala: Energie-U, HR Energy, Lens, Protium, SolarNRG en Twan Geurts van Kessel winnen awards

Energie-U, HR Energy, Lens, Protium, SolarNRG en Twan Geurts van Kessel zijn de winnaars van de awards die op Slot Zeist zijn uitgereikt tijdens de tweede editie van het Duurzaamheidsgala.

Het sprookjesachtige Slot Zeist was voor het tweede jaar op rij het toneel van het Duurzaamheidsgala dat de zonne-energiesector in het zonnetje zette. Van acrobatische acts tot zang en dans: de aanwezigen lieten zich met groot plezier in het zonnetje zetten en reflecteerden op opnieuw een bijzonder jaar. Absoluut hoogtepunt was de uitreiking van de awards, waarop het publiek in de afgelopen weken massaal gestemd heeft.

Persoonlijkheid van het jaar: Twan Geurts van Kessel
Twan Geurts van Kessel werd uitgeroepen tot ‘Persoonlijkheid van het jaar’. De oprichter en mede-eigenaar van Solar Concept begon zijn reis 13 jaar geleden in de schuur van zijn ouders met een kleinschalig zonnepanelenbedrijf. In de loop der jaren groeide Solar Concept uit tot een van de grootste zonnepaneelbedrijven in Nederland. De jury roemde Geurts van Kessel vanwege zijn inzet op het verhogen van de installatiekwaliteit in de Nederlandse zonne-energiesector.

Runner-up Peter Desmet werd door de jury geroemd vanwege zijn jarenlange bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse zonne-energiesector.

Utiliteitsproject van het jaar: Energie-U
Soft Energy realiseerde samen met een groep bewoners uit Terwijde Zonneveld Meijewetering in Utrecht. Het bedrijf maakte samen met de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een plan voor de ontwikkeling. De jury roemde het project vanwege de samenwerking met de energiecoöperatie en het feit dat de zonnepanelen verplaatsbaar zijn.

Runner-up TPSolar was genomineerd met zonnepark Ficarystraat en zonnepark Schoenaker in Beuningen. De jury was enthousiast over de inspanningen van TPSolar om de lokale biodiversiteit te verhogen.

Residentieel project van het jaar: Lens
Lens werd uitgeroepen tot winnaar van de award ‘Residentieel project van het jaar’.  Samen met Maasdelta Groep heeft het bedrijf een mijlpaal bereikt: de 2.000e huurwoning van de woningcorporatie is van zonnepanelen voorzien. De organisaties plaatsen sinds eind vorig jaar zonnepanelen op eengezinswoningen. Volgens de jury staat het project symbool voor alle woningcorporaties die de energietransitie voor alle burgers bereikbaar maken.

Runner-up Solarix creëerde een duurzame woning in de Lichtenberg-wijk in Amersfoort met een volledig energieopwekkende designgevel.

Commercieel project van het jaar: Protium
Protium ging met de award ‘Commercieel project van het jaar’ aan de haal. Het bedrijf heeft in Venlo een voormalige kas omgebouwd tot een duurzaam zonnepaneelproject met maar liefst 11.724 zonnepanelen, die gezamenlijk een vermogen van ongeveer 5,5 megawattpiek hebben. Het oude kasdek is tijdens een intensieve bouwperiode van ongeveer 3 maanden volledig gerenoveerd. Deze prestatie is het resultaat van een tweejarig ontwikkelingstraject door Protium. Het bedrijf werkt samen met de eigenaar om de kas ook voor agrarische doeleinden te benutten, waardoor de kas een dubbele functie krijgt. De jury roemde Protium vanwege het aanboren van een nieuw marktsegment.

Runner-up energiecoöperatie Zuiderlicht gebruikte honderden tweedehandszonnepanelen van Stichting ZonNext voor een project op het Marineterrein Amsterdam. De jury lauwerde de inspanningen om gebruikte zonnepanelen een tweede leven te geven.

Zonnestroombedrijf van het jaar: SolarNRG
SolarNRG werd tijdens het gala aangewezen als winnaar van de award ‘Zonnestroombedrijf van het jaar’. De in Poeldijk gevestigde onderneming is een van de oudste zonne-energiebedrijven van Nederland. Het bedrijf is zowel leverancier als installateur van complete zonnepaneelsystemen voor particulieren en bedrijven. De jury roemde het bedrijf vanwege de jarenlange bijdrage aan de energietransitie.

Runner-up NIYATA Energy werd door de jury geprezen vanwege zijn inzet binnen installateurskoepel Techniek Nederland, maar ook omdat het veel tijd steekt in het opleiden van installateurs.

Product van het jaar: HR Energy
De pvt-warmtepomp Qube van HR Energy werd tot slot uitgeroepen tot ‘Product van het jaar’.
In Qube heeft het bedrijf uit De Lier alle kennis en praktijkervaring van de afgelopen jaren toegepast. Het product is opgebouwd uit A-merk componenten en bevat eenvoudige besturingssoftware, speciaal ontwikkeld voor het pvt-systeem.

Runner-up ‘De Veiligheidssymfonie’ van Petersen Arbozorg & Veiligheid werd door de jury geroemd vanwege de bijdrage aan het verhogen van de arbeidsveiligheid in de zonne-energiesector.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.