logo
wvhj2023
© Elia
© Elia
15 november 2023

Ontwerp energie-eiland Prinses Elisabeth onthuld voor stroomnet op zee

De Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft het ‘Nature Inclusive Design’ van het energie-eiland Prinses Elisabeth onthuld dat een uitbreiding van het stroomnet op zee mogelijk maakt.

Het Prinses Elisabeth-eiland is een kunstmatig eiland dat zich op 45 kilometer van de Belgische kust bevindt en is een uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Noordzee. Het verbindt straks de windparken op zee met het vasteland en legt nieuwe verbindingen met het buitenland, zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

7 maatregelen
De bouw van het eiland – een wereldprimeur – gaat van start in 2025 en moet in 2026 afgerond zijn. Elementen voor de biodiversiteit zullen geleidelijk worden toegevoegd vanaf 2025. Experts zullen vervolgens de maatregelen opvolgen om te zien of alles goed werkt.

Het natuurinclusief design bevat 7 maatregelen om het energie-eiland met aandacht voor de natuur. ‘We gaan van gestapelde betonblokken naar een structuur die het zeeleven verwelkomt, zowel onder water als in de lucht’, aldus minister Van der Straeten. ‘België toont dat hernieuwbare energie en biodiversiteit hand in hand gaan. We bouwen het eerste energie-eiland ter wereld en houden daarbij rekening met het zeeleven.’

Boost biodiversiteit
Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft voor het ontwerp van het eiland experts op het gebied van natuurbescherming en mariene omgeving verzameld, afkomstig van universiteiten, onderzoeksbedrijven en non-gouvernementele organisaties (ngo’s). Deze strategie is door Elia en TM EDISON – de combinatie DEME en Jan De Nul – omgezet in uitvoerbare maatregelen.

De federale overheid maakt 10 miljoen euro aan middelen vrij voor de medefinanciering van het natuurinclusief ontwerp, specifiek voor grindbedden en steentapijten. Voor niet-ondergedompelde maatregelen is een subsidieaanvraag ingediend bij LIFE, het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaatactie. Van der Straeten: ‘We geven de biodiversiteit in de Belgische Noordzee een boost. Dat kan dankzij enkele slimme aanpassingen aan het ontwerp die tot stand zijn gekomen in samenwerking met natuurverenigingen. Zeevogels, talloze vissen, oesters, mosselen, algen en zeeanemonen: het eiland zal boven en onder water krioelen van het leven.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten