Het gaat om een voorlopig akkoord dat nog formeel door het voltallige Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie moet worden goedgekeurd. De Critical Raw Materials Act (CRMA) bevat een reeks uitgebreide maatregelen om de toegang van de Europese Unie (EU) tot ‘een veilige, gediversifieerde, betaalbare en duurzame voorziening’ van kritieke grondstoffen te waarborgen.
Productiecapaciteit vergroten
De voorgestelde CRMA bevat een lijst van 34 kritieke grondstoffen waaronder lithium, kobalt, koper en silicium. Europa is bij deze grondstoffen sterk afhankelijk van import en vaak van leveranciers in landen die vrijwel een monopolie hebben. De Europese Commissie wil met de CRMA de risico’s van de strategische afhankelijkheden beperken.
Kritieke en strategische grondstoffen Via het voorlopige akkoord van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie wordt 1 kritieke grondstof – te weten aluminium – toegevoegd aan de lijst van strategische grondstoffen. Daarmee bevat de lijst nu 34 kritieke grondstoffen en 17 strategische grondstoffen. Volgens de compromistekst zal naast natuurlijk grafiet – dat al op de lijst staat – ook synthetisch grafiet een strategische grondstof zijn voor een periode van 3 jaar, tot de Europese Commissie de lijst voor het eerst zal herzien. Naast een lijst van 34 kritieke grondstoffen, is er ook een lijst opgesteld met strategische grondstoffen. Dat zijn materialen waarvan verwacht wordt dat de vraag ernaar exponentieel zal toenemen, met een complex productieproces en een groter risico op leveringsproblemen. |
De nieuwe regels helpen de binnenlandse productiecapaciteit voor kritieke grondstoffen in de hele toeleveringsketen te vergroten. Volgens het nu bereikte akkoord moet de EU tegen 2030 in staat zijn 10 procent van haar jaarlijkse verbruik van strategische grondstoffen te winnen, 40 procent te verwerken en 25 procent te recyclen. Het compromis omvat ook de doelstelling om de vraag te beperken door een efficiënt gebruik van hulpbronnen en technologische vooruitgang. De EU moet bovendien de invoer van strategische grondstoffen diversifiëren, zodat zij voor niet meer dan 65 procent van haar verbruik afhankelijk is van één land.
Strategische projecten
Om de interne productiecapaciteit te versterken, wil de Europese Commissie samen met de Europese lidstaten strategische projecten aanwijzen die zullen profiteren van gestroomlijndere, snellere en efficiëntere vergunningsprocedures en gemakkelijker toegang krijgen tot financiering.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.