Solar Magazine - Techniek Debat: ‘Houd vast aan geleidelijke afbouw salderingsregeling zonnepanelen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Techniek Debat: ‘Houd vast aan geleidelijke afbouw salderingsregeling zonnepanelen’
© Techniek Nederland

Techniek Debat: ‘Houd vast aan geleidelijke afbouw salderingsregeling zonnepanelen’

Het nieuwe kabinet moet vasthouden aan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarvoor heeft Silvio Erkens (VVD) gepleit tijdens de eerste editie van het Grote Techniek Debat.

Op initiatief van brancheorganisatie Techniek Nederland gingen Derk Boswijk (CDA), Mona Keijzer (BoerBurgerBeweging), Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), Silvio Erkens (VVD) en Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) met elkaar én met de technieksector in debat.

Debat
Een prominent onderwerp dat tijdens het door Techniek Nederland georganiseerde Grote Techniek Debat aan de orde kwam, was de salderingsregeling voor zonnepanelen.

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling, maar het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Huurwoningen
Ondernemer Dursun Kiliç van NIYATA Energy vindt dat er duidelijkheid moet komen voor bedrijven én consumenten: wat hem betreft moet het salderen zo snel mogelijk worden afgeschaft. Mona Keijzer, nummer 2 op de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) en tot 2 jaar geleden nog staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, was het niet met Kiliç eens. ‘Consumenten hebben massaal geïnvesteerd in zonnepanelen. Den Haag schrikt zich vervolgens een hoedje en verandert van koers’, aldus Keijzer.

Ook Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) vindt het nog te vroeg om de salderingsregeling af te bouwen, in lijn met het eerdere pleidooi van haar partij om eerst de uitrol van zonnepanelen bij huurwoningen te garanderen. Silvio Erkens (VVD) vindt dat het afbouwen vooral geleidelijk moet gebeuren, in lijn met het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten. Erkens: ‘Schaffen we nu de salderingsregeling per direct af, dan zijn consumenten overgeleverd aan de energieleveranciers.’

Personeelstekort
Een ander onderwerp dat de revue passeerde, was het personeelstekort in de technieksector. Aukje Kuypers, algemeen directeur van installatiebedrijf Kuijpers, presenteerde de stelling dat een volgend kabinet arbeidsmigratie uit niet-EU-landen actief gaat stimuleren. Op die manier zou het tekort aan technische vakmensen kunnen worden teruggedrongen.

4 van de 5 aanwezige kandidaten voor de Tweede Kamer wezen dat standpunt van de hand. Als het echter aan Derk Boswijk (CDA) ligt, zijn de techniek en de zorg de enige sectoren waarvoor Nederland arbeidsmigratie actief zou moeten stimuleren. Hij ziet een actief wervingsbeleid buiten de EU als een reëel uitgangspunt voor nieuw beleid.

Zero-emissiezones
Martin Hoekstra, directeur van ST/Warmte, stelde dat de zero-emissiezones in de Nederlandse steden te snel worden ingevoerd. Hij vroeg om uitstel tot 2030. Dat werd de deelnemers aan het debat wat te gortig, maar de meeste partijen waren wel van mening dat uitstel voor kleinere ondernemers bespreekbaar moet zijn.

Alleen Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) hield vast aan volledige invoering op 1 januari 2024. Compensatie moet volgens haar komen uit subsidies op de aankoop van elektrische voertuigen. Tjebbe van Oostenbruggen, oud-ondernemer en nu kandidaat voor Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt, benadrukte wel dat ondernemers zich moeten voorbereiden: ‘Dit komt eraan, zorg dat je je aanpast.’

‘Bepalend’
Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, was het debat in Woerden nodig om politiek en publiek ervan te doordringen dat de technieksector een cruciale rol speelt bij grote maatschappelijke vraagstukken. ‘De onderwerpen die vandaag in het Grote Techniek Debat voorbijkomen, zijn bepalend voor de toekomst van Nederland. Energietransitie, bereikbaarheid van onze steden, het tekort aan technische vakmensen; stuk voor stuk uitdagingen die we snel en goed moeten aanpakken. De technieksector staat daarin centraal. De keuzes die een nieuw kabinet gaat maken, zijn voor ons dan ook van groot belang. We zagen een mooi debat waarin partijen het op een respectvolle manier met elkaar oneens zijn.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!