logo
© Martijn Beekman
© Martijn Beekman
6 oktober 2023

Definitief 416,6 miljoen euro subsidie batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken

Het kabinet trekt definitief 416,6 miljoen euro uit voor de installatie van batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken. Er komt een subsidie per kilowattuur uitgesteld geleverde zonne-energie.

Door de inzet van batterijen bij grote zonneparken op land en daken wordt volgens minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie het ‘uitgesteld leveren’ van zonne-energie mogelijk waardoor deze beter kan benut worden.

Subsidie per kilowattuur
Op momenten dat er meer zonne-energie wordt opgewekt dan verbruikt, wordt deze namelijk tijdelijk opgeslagen en op momenten dat de zon niet of nauwelijks schijnt wordt deze weer aan het stroomnet geleverd. Doordoor is er minder inzet van gas- en kolencentrales nodig tijdens met name de avonduren.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft op verzoek van het kabinet de toegevoegde waarde van subsidies voor batterijen onderzocht. Het onderzoeksbureau concludeert dat batterijen de goedkoopste en meest haalbare optie zijn om de CO2-uitstoot in 2030 verder te verlagen op momenten dat er minder aanbod is van duurzame elektriciteit op het elektriciteitsnet.

330 megawatt
CE Delft verwacht dat met de 416,6 miljoen euro subsidie naar verwachting 160 tot 330 megawatt aan batterijvermogen geïnstalleerd kan worden.

De onderzoekers van CE Delft stellen daarbij een exploitatiesubsidie voor die toegekend wordt voor de hoeveelheid elektriciteit die uitgesteld geleverd wordt tijdens moeilijk te verduurzamen uren, oftewel een bedrag per kilowattuur.

Niet tussen 9 en 17 uur
‘We definiëren uitgestelde levering als opgeslagen zonne-energie die wordt ingevoed na vaste tijdsblokken: oftewel op de momenten dat er tekorten zijn aan duurzame energie’, schrijft CE Delft in zijn beleidsnotitie. ‘Dit betekent dat de gecombineerde installatie (zon-pv en batterij) geen stroom mag leveren tussen 9 uur ’s ochtends en 17 uur ‘s middags in de maanden mei tot en met september. Additionele eisen in de subsidie zijn dat de batterijen en zon-pv-installaties netneutraal worden aangesloten zodat ze netcongestieproblemen zeker niet vergroten. Zowel zonneparken als zon-op-dak en batterijen met verschillende groottes mogen deelnemen.’

Onrendabele top
De batterijen mogen wat CE Delft betreft naast uitgestelde levering ook deelnemen op energiemarkten op momenten buiten de tijdsblokken en zo bijdragen aan energiebalancering.

De onrendabele top komt volgens de onderzoekers overeen met een subsidiebedrag van 0,14 tot 0,29 euro per kilowattuur uitgestelde levering.

3 rollen
Minister Jetten benadrukt tot slot dat batterijen 3 rollen kunnen spelen in het energiesysteem. ‘Ten eerste, batterijen kunnen een bijdrage leveren aan de leveringszekerheid door incidenteel regelbaar vermogen voor TenneT te leveren om balans van vraag en aanbod op het net te handhaven. Ten tweede, private partijen kunnen vanuit commerciële overwegingen batterijen inzetten om gebruik te maken van het verschil in prijs voor elektriciteit op verschillende momenten. Tot slot kunnen batterijen een rol spelen bij het voorkomen of oplossen van netcongestie.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten