logo
wvhj2023
© Solarix
© Solarix
30 september 2023

Project van de week | Solarix voorziet gevel Van Happen Containers van zonnepanelen

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week Van Happen Containers met een geïntegreerde zonnepaneelgevel.

Het goederendistributiecentrum GDC Acht is de thuishaven van het hoofdkantoor van Van Happen Containers.

Pijlen
Het beeldkwaliteitsplan van industrieterrein GDC Acht bevat de eis dat de kleur van de gebouwen RAL 9007 grijs moet zijn. Om dat te verlevendigen en de kernwaardes van Van Happen uit te dragen, heeft start-up Solarix een pv-gevel ontwikkeld met gekleurde zonnepanelen en een circulair montagesysteem, met de designs van zijn Dot-collectie als uitgangspunt.

De 163 vierkante meter grote zonnegevel is opgebouwd uit pijlen van zonnepanelen die de inzameling en sortering van afval bij Van Happen visualiseren.

Circulaire zonnepanelen
‘Uniek aan dit design is dat – naast de gekleurde glas-glaszonnepanelen – hiervoor ook de allereerste lichtgewicht, circulaire zonnepanelen met kleur zijn ontwikkeld’, vertelt Reinier Bosch, productontwerper bij Solarix. ‘Voor de ontwikkeling van deze zonnepanelen hebben we de handen  ineengeslagen met de Nederlandse fabrikant van lichtgewicht zonnepanelen Solarge.’

De zonnepanelen van Van Happen Containers in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Solarix in samenwerking met Solarge

Aantal zonnepanelen: 163 vierkante meter

Jaarlijkse productie zonne-energie: 14.300 kilowattuur

Betrokken bedrijven: Solarix, Kuijpers, Solarge, Avery Dennison en Omnimark.

Uitdaging
De golfplaat gevelbekleding bij het pand van Van Happen gaf een uitdaging om zonnepanelen op te monteren. Daarom heeft Solarix samen met installatiebedrijf Kuijpers onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en een passend montagesysteem te ontwikkelen.

De opgedane kennis schept veel mogelijkheden voor soortgelijke panden op bedrijventerreinen die met een verduurzamingsopgave aan de slag moeten. Met deze argumenten werd een omgevingsvergunning verkregen en mede met steun van Brabant geeft Energie van de provincie Noord-Brabant werden de eerste lichtgewicht exemplaren gekleurd. Met de interesse en hulp van de subsidieverstrekker kon Van Happen Containers op deze manier zijn gevel verfraaien en bijdragen aan fossielvrije energieopwekking. Het ontwerp staat dan ook symbool voor het sorteren en scheiden van de gemengde afvalstroom die binnenkomt en de kleinere grondstofstromen die het terrein weer verlaten op weg naar circulair gebruik.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten