logowvhj2023
© Sunmaxx
© Sunmaxx
28 september 2023

Sunmaxx start bouw grootste fabriek ter wereld voor pvt-panelen

Sunmaxx PVT is gestart met de bouw van een nieuwe fabriek voor pvt-panelen. Jaarlijks kan het Duitse bedrijf straks 120.000 pvt-modules produceren die zowel zonnewarmte als zonnestroom opwekken.

De geautomatiseerde moduleproductie – met een capaciteit van 50 megawatt per jaar en daarmee volgens het bedrijf de grootste ter wereld – wordt gerealiseerd in Saksen. De fabriek wordt gebouwd op een bestaande productielocatie van 4.000 vierkante meter in Ottendorf-Okrilla nabij Dresden.

Tot 3 gigawatt
‘Op dit moment vindt de verbouwing van de productielocatie en de voorbereiding van de hal voor de productiemachines plaats’, stelt Jiri Springer, chief technology officer bij Sunmaxx. ‘De vraag naar onze modules – ook voor de bouw van grondgebonden systemen – groeit snel en we willen onze productie zo snel mogelijk opschalen. We zijn van plan om de eerste lijn dit jaar te openen, maar de locatie stelt ons in staat om in de nabije toekomst verdere uitbreidingsmogelijkheden te implementeren tot enkele honderden megawatt per jaar.’

De geplande productiecapaciteit voor 2023 is goed voor ongeveer 5.000 eengezinswoningen. In totaal plant het bedrijf een productiecapaciteit tot 3 gigawatt. 

Auto-industrie
Sunmaxx stelt met zijn pvt-technologie expertise te hebben op het gebied van thermisch beheer uit de auto-industrie met zonne-energietechnologie. De pvt-module heeft volgens het bedrijf een totaal rendement van 80 procent – 20 procent voor het zonnestroomgedeelte en 60 procent voor het zonnewarmtegedeelte – dat onafhankelijk gecontroleerd is door Fraunhofer.

Springer stelt dat Sunmaxx erin is geslaagd om de Aziatische concurrentie enkele jaren voor te blijven. ‘Het heeft weinig zin om met Aziatische bedrijven te concurreren op bestaande technologieën, omdat het ontwikkelings- en schaalvoordeel veel te groot is. De kans van Europa ligt in de innovatie en snelle schaalvergroting van technologieën van de volgende generatie. De focus moet daarom liggen op de ontwikkeling en ondersteuning van technologieën die een innovatief voordeel opleveren en regionale waardecreatie garanderen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.