logo
wvhj2023
© WIRCON
© WIRCON
27 september 2023

Axpo, Nobian en WIRCON tekenen stroomafnameovereenkomst voor zonne-energie

Axpo en chemiefabrikant Nobian hebben een langlopende stroomafnameovereenkomst getekend voor de afname van zonne-energie. Als onderdeel van de power purchase agreement (ppa) wordt stroom van een zonnepark geleverd.

Nobian gaat de zonne-energie – die afkomstig is van het zonnepark van WIRCON in Delfzijl – gedurende 15 jaar afnemen. Het gaat jaarlijks om 17 gigawattuur hernieuwbare energie.

Basischemie
‘We zijn verheugd dat we deze langlopende ppa met Nobian en WIRCON zijn aangegaan, die voor een lange tijd een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de specifieke duurzame-energiebehoeften van Nobian’, stelt Michiel Rutgers, branch manager van Axpo Nederland.

Director Energy van Nobian, Johan Hospers, voegt toe: ‘Noord-Nederland speelt een belangrijke rol in grootschalige energieopwekking. Daarnaast is Delfzijl de thuisbasis van ongeveer 10 tot 15 procent van de basischemie in Nederland. Met de duurzame elektriciteit die we afnemen van het WIRCON zonnepark vlak bij het chemiepark Delfzijl, verminderen we de CO₂-uitstoot bij onze zout-, chloor-, natronloog- en waterstofproductie in Delfzijl. En daarmee stimuleren we onze duurzame-energieportfolio en de transitie naar een duurzame energiehuishouding in lijn met onze “Grow Greener Together”-strategie.’

30,8 megawattpiek
WIRCON’s managing director Jörg Gerike besluit: ‘We zijn tevreden dat we samen met Groningen Seaports als grondeigenaar in slechts 5 maanden tijd een tweede zonnepark in Noordoost-Nederland hebben gebouwd en met zonnepark Valgenweg duurzame energie leveren. Na de bouw en exploitatie van een eerste zonnepark met 30,8 megawattpiek, realiseerde WIRCON zonnepark Valgenweg op tijd en binnen budget. Dit is een mooie basis voor verdere succesvolle samenwerkingen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten