logo
wvhj2023
© Walibi
© Walibi
23 september 2023

Project van de week | Attractiepark Walibi neemt 5.442 zonnepanelen in gebruik

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Dit keer Walibi België dat bij zijn waterpark Aqualibi in Waver 5.442 zonnepanelen heeft geplaatst.

Waver is de hoofdstad van de Belgische provincie Waals-Brabant. Het stadje dat iets meer dan 30.000 inwoners telt, is vooral bekend van attractiepark Walibië. Het aldaar gevestigde filiaal heeft echter wel een andere naam: Aqualibi. Het is dan ook niet zomaar een attractiepark, maar een waterpretpark.

Tijdelijk gesloten
Eind augustus sloot Aqualibi voor een periode van 4 maanden de deuren als onderdeel van een grootschalig uitbreidingsproject. Er wordt onder meer een nieuwe toren gebouwd die uitgerust wordt met 4 waterglijbanen met de alleszeggende namen Duelling RocketBlast, Rally Race, Canon Bowl en Tornado Wave.

Gelijktijdig worden een aantal energiebesparende renovatiewerken uitgevoerd als onderdeel van de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te opereren. De totale investering voor het project bedraagt 30 miljoen euro. ‘Dit is het meest ambitieuze project voor Aqualibi sinds de opening in 1987’, aldus Julien Demonté, directeur bij Aqualibi.

De zonnepanelen van Aqualibi in cijfers

Aantal zonnepanelen: 5.442 stuks

Vermogen zonnepanelen: 3,59 megawattpiek

Zonnecarport: 4.098 zonnepanelen

Grondgebonden zonnepark: 1.344 zonnepanelen

Installateur: ENGIE

80 procent verminderen
Het doel van de verschillende renovatiewerkzaamheden is om het energieverbruik van het waterpark met 80 procent te verminderen. Ten eerste versterkt het waterpark alle bestaande isolatie van de transparante dakstructuren tot de gevels, platte daken en deuren. Verder worden nieuwe verwarmings- en ventilatiesystemen geïnstalleerd om te voldoen aan de warmtebehoeften voor het water en, gedeeltelijk, voor de omgevingslucht. Ook installaties die veel energie verbruiken, zoals de motoren van de waterattracties, worden vervangen. Tot slot wordt er gewerkt aan het reduceren van het waterverbruik.

Daarnaast heeft ENGIE in de afgelopen periode 5.442 zonnepanelen geïnstalleerd die jaarlijks meer dan 3.400 megawattuur zonnestroom zullen produceren. 81 procent van de opgewekte elektriciteit zal direct lokaal verbruikt worden. Bijna 4.100 van de zonnepanelen zijn geïnstalleerd op carports, die schaduw creëren op de 637 parkeerplaatsen. ‘We zijn er bijzonder trots op dat Walibi ons de installatie en de exploitatie van deze zonne-installatie heeft toevertrouwd, die grotendeels op carports is gebouwd en die in een recordtijd van iets meer dan 4 maanden is geplaatst en in gebruik is genomen’, vertelt Thierry Saegeman, chief executive officer van ENGIE Belgium.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten