logo
wvhj2023
hero-image
10 september 2015

Topsector Energie presenteert Routekaart Energieopslag, opstellers willen gematigde afbouw salderingsregeling

De Topsector Energie heeft een routekaart opgesteld voor energieopslag. Met het plan wil de Topsector Energie de flexibiliteit in vraag- en aanbod van energie verbeteren, om zo tot een efficiënter systeem te komen.

Deze Routekaart vormt samen met een drietal andere studies input voor het programma TKI Systeemintegratie 2015. In Nederland liggen er volgens de Routekaart in de periode tot 2030 kansen voor energieopslagsystemen als inzet voor regel- en reservevermogen (om onbalans veroorzaakt door snelle vermogensveranderingen door bijvoorbeeld wind- en zonne-energie tegen te gaan) en bij de eindgebruiker ‘achter de meter’. De overheid moet een actieve rol op zich nemen om belemmeringen weg te nemen zodat ze haar ambities met vergaande penetratie van variabele hernieuwbare energiebronnen kan waarmaken. Het huidige marktmodel en de regelgeving zouden aangepast moeten worden, zodat de flexibiliteit van opslagsystemen beter wordt gewaardeerd. Daarnaast moet de overheid onderzoek en ontwikkeling stimuleren om nieuwe verdienmodellen voor het aanbieden van flexibiliteit te faciliteren, de kosten van energieopslag te verlagen en systeemintegratie te bevorderen.

In aanloop tot 2030 en met een uitkijk naar 2050 is er behoefte aan energieopslagsystemen met een zeer korte responsetijd, met een opslagcapaciteit van vier tot zes uur en het vermogen grotere hoeveelheden over langere tijd te leveren. Deze opslagsystemen zijn nodig voor een vergaande integratie van variabele, hernieuwbare bronnen in het elektriciteitssysteem. Er zijn drie markten geïdentificeerd waar in de periode tot 2030 de beste mogelijkheden voor energieopslagtechnologieën bestaan, namelijk:

  1. Groothandelsmarkt,
  2. Markt voor regel- en reservevermogen, en
  3. De markt voor energiemanagement ‘achter de meter’ (bij de eindgebruiker).

Uit de economische analyse voor de groothandelsmarkt blijkt echter dat geen enkele van de beschouwde opslagtechnologieën bij de huidige kostenniveaus een positieve business case heeft. De perspectieven voor opslagtoepassingen voor regel- en reservevermogen en gebruik ‘achter de meter’ zijn gunstiger. De economische analyse van regel- en reservevermogen leidt met de huidige prijsniveaus en kosten voor een aantal technologieën tot een positieve business case. Hoewel de economische analyse voor energiemanagement achter de meter op dit moment negatief is, is een toekomst met steeds meer opslag achter de meter niet ondenkbaar, door de dalende prijs voor opslagsystemen en de ‘emotionele waarde’ van het onafhankelijk zijn van een centrale elektriciteitsaanbieder.

Salderingsregeling
Een van de constateringen die de opstellers doen is dat saldering, waarbij de consument dezelfde prijs krijgt voor ingekochte en terug geleverde elektriciteit, de komende jaren gecontroleerd moet worden afgebouwd, in een tempo dat past bij de toename van het aantal zonnepanelen. Opslagsystemen bij de eindgebruiker, mits op juiste wijze aangestuurd, krijgen daarmee een financiële impuls en de mogelijkheid de kwaliteit van het lokale net te bevorderen.

De volledige Routekaart is hier te downloaden.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten