Start-up Sun Tank in financiële problemen, voortbestaan in gevaar
Het voorbestaan van Sun Tank – dat een warmtebuffer heeft ontwikkeld om door consumenten opgewekte stroom van zonnepanelen in hun eigen woning om te zetten en op te slaan als warmte – is in gevaar.
De start-up meldt dat er een aantal woningbouwcorporaties en bouwbedrijven klaarstaan om met de installatie van de Sun Tank van start te gaan, maar tegelijkertijd heeft het bedrijf niet het benodigde geld om het warmtebuffersysteem te gaan produceren.
Massaproductie
‘Ondanks het behalen van technische mijlpalen en het winnen van innovatieprijzen, wordt het voortbestaan van ons bedrijf nu bedreigd door het ontbreken van investeerders’, aldus algemeen directeur Roland Kreugel. ‘We hebben een vierkante, platte tank gecreëerd die bestand is tegen temperaturen boven de 90 graden Celsius en een werkdruk van 3 bar. Ondanks het demonstreren van deze behaalde eigenschappen door middel van prototypes, testresultaten en het aantonen van een sterke marktvraag, is het niet gelukt om het benodigde kapitaal van 250.000 tot 650.000 euro aan te trekken om de huidige testproductielijn binnen 3 maanden gereed te maken voor massaproductie.
Kreugel stelt teleurgesteld te zijn, mede gezien een ‘aanzienlijk aantal pre-orders van 250.000 euro’.
Rol overheid
Kreugel wijst met de beschuldigende vinger naar de overheid, die volgens hem een dubieuze rol speelt en tekortschiet in de ondersteuning gedurende de hele start-up-periode. Hij benadrukt dat ondernemingen worden aangemoedigd om innovatieve oplossingen voor de energietransitie te ontwikkelen, maar dat subsidies en regelingen niet toegankelijk zijn.
‘Het RVO Innovatiekrediet werd afgewezen omdat de ontwikkeling volgens hen te ver gevorderd was, terwijl Oost NL vond dat de ontwikkeling nog niet ver genoeg was voor een lening.’ Kreugel stelt hoop te houden dat hij er alsnog in slaagt de juiste investeerder(s) aan te trekken waarmee de Sun Tank op de markt gebracht kan worden.
Eerder
Deel dit bericht