Solar Magazine - ‘Kennisgebrek over GvO’s remt groei duurzame energie bij boeren’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Kennisgebrek over GvO’s remt groei duurzame energie bij boeren’
© Ahavelaar | Dreamstime.com

‘Kennisgebrek over GvO’s remt groei duurzame energie bij boeren’

Gemiste kansen en onwetendheid binnen de agrarische sector over Garanties van Oorsprong (GvO’s) remmen de groei van duurzame energie. Dat stelt NLgroen op basis van een onderzoek onder boeren.

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de boeren niet volledig op de hoogte is van de financiële kansen die gepaard gaan met productie van duurzame energie met onder meer zonnepanelen.

Groencertificaat
Slechts 16 procent van de respondenten weet wat een Garantie van Oorsprong is, terwijl maar 11 procent bekend is met de term groencertificaat, een synoniem voor GvO. Het onderzoek onthult tevens een gebrek aan begrip over de waarde van een GvO, schattingen variëren tussen 2 en 85 euro, wat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Opmerkelijk genoeg wekt 76 procent van de ondervraagden groene stroom op, wat volgens NLGroen aantoont dat er veel onbekendheid is over de mogelijkheid om zelfopgewekte groene energie te verhandelen.

Het gebrek aan bewustzijn binnen de agrarische sector is niet nieuw. In eerder onderzoek van NLGroen uit 2019 bleek dat 59 procent van de respondenten niet wist wat een GvO was en maar liefst 88 procent niet op de hoogte was van de mogelijkheid om geld te verdienen met de verkoop van GvO’s. De nieuwste cijfers benadrukken volgens de organisatie de noodzaak van bewustwording en educatie binnen de agrarische sector.

GvO’s in het kort

Het systeem van GvO’s is bedoeld om de groei van duurzame energie te stimuleren. Het zijn digitale certificaten die bewijzen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare-energiebronnen zoals windmolens of zonnepanelen. Het certificaat bevat onder andere informatie over de energiebron, de productie-installatie en de productiedatum en -plaats.

Elke keer dat een ondernemer 1 megawattuur duurzame energie produceert en in het elektriciteitsnetwerk injecteert, wordt er 1 GvO uitgegeven door VertiCer. Deze certificaten worden vervolgens verhandeld op de markt. Dit moet investeringen in hernieuwbare-energiebronnen aanmoedigen, omdat het financiële voordelen biedt voor producenten van groene stroom.

NLgroen – een gezamenlijke activiteit van LTO Bedrijven en Waltmans – is gespecialiseerd in de handel van GvO’s en ondersteunt boeren en ondernemers bij het verhandelen van certificaten voor duurzame-energieproductie.

Gevolgen
‘Het gebrek aan kennis kan gevolgen hebben voor de groei van duurzame energie in Nederland’, stelt Nick Waltmans van NLgroen. ‘Agrarische ondernemers vormen een aanzienlijk potentieel voor het opwekken van groene energie, maar hun onbenutte capaciteit betekent dat de groei van duurzame energie wordt geremd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook de kansen voor agrarische ondernemers om financieel te profiteren van de energietransitie.’

Waltmans benadrukt dat het van vitaal belang is dat er meer voorlichting komt en educatieve programma's worden ontwikkeld om agrarische ondernemers te informeren over de mogelijkheden van GvO’s en hen te helpen duurzame-energieproductie te maximaliseren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!