logo
wvhj2023
© NorSun
© NorSun
11 september 2023

NorSun staakt tijdelijk productie wafers door te heftige concurrentie uit China

De in Noorwegen gevestigde pv-fabrikant NorSun legt tijdelijk de productie van wafers voor zonnepanelen stil. Het bedrijf meldt dat de concurrentie uit China momenteel te groot is en spreekt van dumpprijzen.

NorSun, waarvan de fabriek in het Noorse Årdalstangen staat, produceert momenteel wafers van het M6-formaat en is drukdoende met de voorbereiding om over te stappen naar de productie van de grotere M10-wafers.

Marktbeschermingsmaatregelen
Het Noorse bedrijf stelt dat Chinese zonnepanelen – mede door importbeperkingen in de Verenigde Staten – tegen uitzonderlijk lage prijzen in Europa worden verkocht.

Het enorme aantal laaggeprijsde Chinese zonnepanelen heeft geleid tot een grote voorraadopbouw, wat gevolgen heeft voor de hele waardeketen in Europa. NorSun stelt dat er om die reden behoefte is aan betere overheidssteun, zowel financieel als in de vorm van marktbeschermingsmaatregelen die van hetzelfde niveau als in Amerika moeten zijn.

Tot de jaarwisseling
‘We kunnen alleen maar vaststellen dat de prijsdaling en de voorraadopbouw van zonnepanelen grote uitdagingen creëren voor Europese zonne-energiespelers’, stelt directeur Erik Løkke-Øwre van NorSun. ‘De markt wordt overspoeld met goedkope zonnepanelen waar niemand in Europa tegenop kan.

Løkke-Øwre voegt eraan toe dat de situatie uitdagingen creëert voor de hele waardeketen, inclusief de partners en grootste klanten van NorSun. Hij benadrukt dat er een goede dialoog is met de klanten – waaronder de Europese zonnecel- en zonnepaneelfabrikant Meyer Burger – en dat het bedrijf zijn relaties gebruikt om verstandige oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen. Zelf staakt NorSun tot de jaarwisseling zijn productie en worden werknemers tijdelijk ontslagen.

Productieuitbreiding
Kortgeleden haalde NorSun nieuw kapitaal op voor uitbreiding van de productie en werd het bedrijf geselecteerd voor de toekenning van 53 miljoen euro uit het EU Innovatiefonds (EUIF).

‘Onze eigenaars, werknemers, de lokale gemeenschap en klanten hebben grote verwachtingen van de geplande uitbreiding in Årdal’, stelt Løkke-Øwre. ‘De huidige situatie onderstreept hoe belangrijk het is dat de overheid de subsidie van het EU Innovatiefonds opvolgt met Noorse steun. Noorwegen heeft een unieke kans, met NorSun als enige producent van ingots en wafers in de westerse wereld, om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van de Europese zonne-energiewaardeketen. Dit moet worden gerealiseerd door een gigantische publiek-private samenwerking binnen de EU.’

Zwaar op de proef
‘Het is een zeer betreurenswaardige situatie die snel en buiten onze controle is ontstaan’, stelt fabrieksdirecteur Anders Søreng. ‘Ik vind het jammer dat het opnieuw onze zwaar op de proef gestelde werknemers in Årdal treft, want we kunnen niet voorkomen dat ze op non-actief worden gesteld.

Søreng stelt dat er de afgelopen maanden aanzienlijke vooruitgang is geboekt met verschillende verbeterinitiatieven in de fabriek. De fabriek ziet tekenen dat deze op het punt staan te slagen. ‘We zijn begonnen met het upgraden van de apparatuur in de fabriek’, aldus Søreng, die toevoegt dat een uitbreiding van de productie vereist dat er snel Noorse ondersteuningsprogramma's worden opgezet.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten