Bij de presentatie van de halfjaarcijfers meldt de fabrikant in de eerste helft van 2023 zijn productie te hebben kunnen opvoeren tot meer dan 300 megawattpiek. Ondanks dat de omzet met 71 procent groeide, werd een operationeel verlies gedraaid.
Moeilijke situatie
Het bedrijf wijt dit verlies aan de moeilijke marktsituatie in het tweede kwartaal, afschrijvingen, het opvoeren van de productie in Duitsland en de voortdurende expansie in de Verenigde Staten.
Met een eigenvermogensratio van 45,9 procent stelt Meyer Burger solide gekapitaliseerd en goed gefinancierd te blijven voor de volgende uitbreidingsstappen. De aanwezigheid in Amerika wordt daarbij fors uitgebreid met een eigen fabriek voor zonnecellen en zonnepanelen die het bedrijf een brutowinstmarge van meer dan 25 procent moet opleveren. Die winstmarge baseert de fabrikant op reeds ondertekende, bindende afnameovereenkomsten in Amerika voor een cumulatief volume van meer dan 5 gigawattpiek tot 2029. Daarbij wordt het waferprijsrisico gedragen door de klanten, liggen de verkoopprijzen vast voor de duur van het contract en is de haalbaarheid van de kostenstructuur al bewezen in de huidige productie in Duitsland.
Concurrentievervalsing
Meyer Burger stelt zich om die reden voorlopig te richten op uitbreiding in de Verenigde Staten en verdere uitbreiding in Europa zal worden nagestreefd zodra de lokale marktomstandigheden ‘eerlijk en duurzaam’ zijn.
Meyer Burger stelt net als alle Europese fabrikanten in de eerste helft van het kalenderjaar beïnvloed te zijn door het leveringsbeleid van Chinese leveranciers. ‘Chinese leveranciers overspoelden de Europese markt met een totaal van 85 gigawattpiek aan zonnepanelen in de eerste helft van het jaar, die ze aanboden tegen prijzen die ver onder de productiekosten lagen’, aldus Meyer Burger. In het eerste kwartaal was de Zwitserse fabrikant in staat om de verkoopprijzen bijna constant te houden op het niveau van het voorgaande jaar, maar in het tweede kwartaal was het bedrijf, als gevolg van de algemene daling van de prijzen voor zonnepanelen, gedwongen om de prijzen te verlagen. Daarnaast was het noodzakelijk om de voorraden zonnepanelen af te waarderen.
Gebrek aan bescherming
Door het gebrek aan bescherming tegen fabrikanten die zonnepanelen aanbieden die ver onder hun productiekosten liggen, is er volgens Meyer Burger momenteel geen stimulans voor leveranciers om meer productiecapaciteit op te bouwen. De Europese markt heeft volgens het bedrijf behoefte aan een snelle implementatie van de industriële beleidsmaatregelen – die al zijn aangekondigd door de Europese Unie – om het huidige marktfalen en de daaruit voortvloeiende voorkeursbehandeling van Chinese leveranciers te verhelpen en om te zetten in een eerlijke concurrentie.
Meyer Burger bereidt zich hierop voor door onder andere deel te nemen aan de ‘PV Industry’-oproep van de Duitse overheid voor projecten op gigawattschaal en heeft het INTEGRA-project voor de bouw van een zonnecel- en zonnepaneelfabriek van 5 gigawattpiek ingediend. Mogelijke combinaties van het INTEGRA-project met het HOPE-project – dat al is ingediend via het EU Innovatiefonds en goedgekeurd is voor een financiering van 200 miljoen euro – voor de bouw van een productiefaciliteit voor zonnecellen en zonnepanelen van 3,5 gigawattpiek worden momenteel onderzocht.
800 megawattpiek
Meyer Burger stelt in ieder geval van plan te zijn om totdat het Europese marktfalen is verholpen de capaciteit uit te breiden onder de industrieel aantrekkelijke en duurzame omstandigheden in de Verenigde Staten.
Operationeel kan in het boekjaar 2023 800 megawattpiek aan zonnepanelen worden geproduceerd, maar het bedrijf stelt dit volume aan te passen afhankelijk van de marktomstandigheden in Europa.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.