logo
wvhj2023
© Tonyv3112 | Dreamstime.com
© Tonyv3112 | Dreamstime.com
5 september 2023

Versnelcoalitie wil verduurzaming koopwoningen versnellen met gestandaardiseerd leenkader

De Versnelcoalitie voor Groene Woninginvesteringen wil de verduurzaming van Nederlandse koopwoningen versnellen en pleit onder meer voor een gestandaardiseerd leenkader voor verduurzamingsleningen.

De Versnelcoalitie is een samenwerking van partijen uit de markt en de publieke sector en bestaat uit de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), De Hypotheker, Dynamic Credit, BNP Paribas Personal Finance en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

300.000 woningen per jaar
Om te voldoen aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord moeten er tussen 2019 en 2030 zo’n 300.000 woningen per jaar worden verduurzaamd. Dat tempo wordt momenteel bij lange na niet gehaald. Naast materiaal- en personeelsschaarste, ontbreekt het woningeigenaren volgens de coalitie aan goede informatievoorziening en spaargeld of betaalbare financiering voor het verduurzamen van hun woning.

Marktpartijen
De Versnelcoalitie stelt ervan overtuigd te zijn dat marktpartijen een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van een brede groep woningeigenaren. Dit door huizenbezitters te ondersteunen bij het maken van een goede berekening van de potentiële energiebesparing op basis van de NTA8800-methodiek en voorgestelde leennormen die door de VFN in samenwerking met het Nibud zijn opgesteld.

Ook kunnen marktpartijen volgens de Versnelcoalitie vaststellen of een verduurzamingslening een geschikte financieringsoplossing is en deze aanvragen.

Gestandaardiseerd leenkader
Om de verduurzamingsdoelstelling wil de coalitie ten eerste dat de overheid zorgt voor een helder, gestandaardiseerd leenkader voor verduurzamingsleningen. Dit maakt de verduurzamingslening goedkoper en toegankelijker. De VFN heeft hiertoe al een voorstel gedaan.

Ten tweede moet de overheid volgens de coalitie geldverstrekkers ondersteunen bij het breed aanbieden van betaalbare groene leningen door risicoafdekking van dit nieuw type lening. Dit zou net als bij de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moeten leiden tot een lagere rente voor de consument en betere consumentenbescherming. Dit kan bijvoorbeeld door via de NHG ook garanties af te geven voor verduurzamingsleningen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten