logo
wvhj2023
© Flynt | Dreamstime.com
© Flynt | Dreamstime.com
21 augustus 2023

Rechter: woningcorporatie hoeft geïnstalleerde zonnepanelen niet te verwijderen

Ook in een vervolgrechtszaak heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat een huurder verplicht is om mee te werken aan renovatiewerkzaamheden zoals het installeren van inmiddels al geïnstalleerde zonnepanelen.

In het eerste kort geding tussen de IJmuidense woningcorporatie Velison Wonen en 2 huurders van een portiekwoning werden zij eerder dit jaar al verplicht om mee te werken aan de installatie van onder meer zonnepanelen.

Renovatiewerkzaamheden
Afgelopen maand heeft de rechtbank Noord-Holland in de vervolgrechtszaak hetzelfde oordeel geveld. De huurder van een van de woningen in het appartementencomplex moet van de rechter medewerking verlenen aan renovatiewerkzaamheden voor zover die niet al zijn uitgevoerd.

Het appartementencomplex is gebouwd in 1953 en in 2021 is Velison Wonen een project gestart om het te verduurzamen door middel van energiebesparende maatregelen. De huurder die de rechtszaak heeft aangespannen, heeft zelfs deelgenomen aan het meedenkteam voor de renovatieplannen. In dat kader is zij in december 2021 bij de andere bewoners van het complex langs de deur gegaan om in kaart te brengen welke problemen zij ondervonden bij hun woning. Ze heeft de resultaten daarvan teruggekoppeld naar Velison Wonen. Vorig jaar mei heeft de woningcorporatie de huurders geïnformeerd over de voorgenomen renovatiewerkzaamheden, waaronder het plaatsen van HR++-glas, isolatiewerkzaamheden en het plaatsen van zonnepanelen.

Akkoordverklaring
De huurders werd daarbij gevraagd een akkoordverklaring te ondertekenen voor het verbeterplan, de bijbehorende huurverhoging van 23 euro per maand en een gebruiksvergoeding van 16 euro per maand voor de zonnepanelen.

De huurder heeft vervolgens laten weten niet akkoord te zijn met de voorgenomen renovatiewerkzaamheden. Ook diverse andere bewoners hebben aan Velison Wonen laten weten bezwaren te hebben tegen de werkzaamheden. Afgelopen oktober heeft de woningcorporatie keukentafelgesprekken gevoerd met bewoners die niet met het renovatievoorstel hebben ingestemd. Eind oktober was vervolgens 70 procent van de bewoners met het renovatievoorstel akkoord gegaan, waarmee voor de woningcorporatie het licht op groen ging om bij alle 24 woningen de verduurzamingsmaatregelen uit te voeren.

Ontruimen
De werkzaamheden aan de woning van de betreffende huurder stonden gepland vanaf 19 april jongstleden. Velison Wonen spande daarom afgelopen maart een kort geding aan, waarbij de kantonrechter dus de vordering van Velison Wonen toewees.

De renovatiewerkzaamheden zijn inmiddels grotendeels uitgevoerd. In de vervolgrechtszaak stelt de huurder zich nog altijd op het standpunt dat het voorstel van Velison Wonen niet redelijk is. De huurder eist onder meer dat de nieuw geplaatste radiatoren inclusief leidingen zo spoedig mogelijk weggehaald worden en dat de nieuwe mechanische ventilatie en zonnepanelen verwijderd of afgekoppeld worden. Bovendien wordt een onderzoek geëist naar stemfraude door Velison Wonen. Volgens de woningcorporatie is wel sprake van een redelijk voorstel en die eist de werkzaamheden te mogen uitvoeren en indien nodig de huurwoning tijdelijk te ontruimen voor de duur van de werkzaamheden als de huurder geen medewerking wil verlenen.

Oordeel kantonrechter
De kantonrechter herhaalt dat een huurder verplicht is mee te werken aan de uitvoering van renovatiewerkzaamheden, als de verhuurder een redelijk voorstel doet. Een voorstel wordt als redelijk gezien wanneer 70 procent of meer van de huurders daarmee heeft ingestemd.

De huurder stelt echter dat zij door haar rol in het meedenkteam weet dat de meerderheid van de bewoners tegen de renovatiewerkzaamheden was. Ze betwijfelt daarom of in oktober 2022 wel 70 procent van de bewoners vóór het voorstel was. Zij wijst erop dat alleen de bewoners die tegen de werkzaamheden hebben gestemd nogmaals zijn benaderd om een akkoordverklaring te ondertekenen. Verder wijst zij erop dat er 3 verschillende versies van de akkoordverklaringen bestaan. Daarom vindt ze dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de gang van zaken.

De kantonrechter ziet daartoe geen aanleiding. Volgens de rechter is uit niets gebleken dat Velison Wonen het voorstel heeft aangepast voor zover het de voorgenomen renovatiewerkzaamheden betreft. Het is daarom gerechtvaardigd dat Velison Wonen de huurders die al akkoord waren met het voorstel niet opnieuw heeft benaderd. Daarnaast heeft Velison Wonen toegelicht dat zij aan de huurders die niet akkoord waren met het voorstel in de keukentafelgesprekken van oktober 2022 een persoonlijke toelichting heeft gegeven op de werkzaamheden, waarbij ook is aangegeven dat de aanvankelijke huurverhoging van de baan was.

Zonnepanelen
Een ander bezwaar van de huurder richtte zich op de plaatsing van de zonnepanelen. Volgens de huurder zorgen zonnepanelen voor een grotere kans op overbelasting van het elektriciteitsnet, bevatten ze stoffen die zeer slecht zijn voor het milieu en is sprake van een hoger risico op brand. Ook wijst ze op het verdwijnen van de salderingsregeling waardoor de kans bestaat dat in de nabije toekomst betaald moet gaan worden voor het leveren van stroom aan het stroomnet.

Ook dit betoog slaagt volgens de kantonrechter. Met het oog op de energietransitie is het begrijpelijk dat Velison Wonen gekozen heeft voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex. Bovendien wordt zonne-energie in het algemeen gezien als een duurzame vorm van energie die voor de gebruiker tot een lagere stroomrekening leidt. Dat de energietransitie nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, staat volgens de rechter los van de vraag of het voorstel van Velison Wonen redelijk is. Het gaat erom of de gevolgen die huurder van de zonnepanelen ondervindt onacceptabel zijn. Daarvan is naar het oordeel van de kantonrechter geen sprake. Ook de bijdrage van 16,00 euro per maand voor de huur van de zonnepanelen acht de kantonrechter niet onredelijk. Er is daarom geen reden om Velison Wonen de zonnepanelen te laten verwijderen of buiten gebruik te laten stellen.

Conclusie
De conclusie van de kantonrechter is dan ook dat het door Velison Wonen aan de huurder gedane voorstel moet worden gezien als redelijk. De huurder wordt daarom in het ongelijk gesteld en Velison Wonen hoeft ook geen werkzaamheden ongedaan te maken.

Voor zover de renovatiewerkzaamheden nog niet afgerond zijn, moet de woningcorporatie de mogelijkheid krijgen de werkzaamheden uit te – laten – voeren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten