logo
wvhj2023
© Lou Oates | Dreamstime.com
© Lou Oates | Dreamstime.com
21 augustus 2023

First Solar ontdekt dwangarbeid in Maleisische fabriek voor zonnepanelen

First Solar heeft na onderzoek vastgesteld dat in zijn fabriek in Maleisië sprake was van dwangarbeid. Het bedrijf stelt direct maatregelen te hebben getroffen om toekomstige incidenten te voorkomen.

First Solar sloot zich in 2021 aan bij de Responsible Business Alliance (RBA) en meldt in zijn duurzaamheidsverslag afgelopen jaar het zogenaamde Validated Assessment Program (VAP) te hebben laten uitvoeren voor zijn fabrieken in de Verenigde Staten, Maleisië en Vietnam.

Paspoorten
‘We beginnen de resultaten al te zien’, vertelt algemeen directeur Mark Widmar. ‘Terwijl onze productiefaciliteiten in de Verenigde Staten en Vietnam de platinastatus behaalden, de hoogst mogelijke VAP-rating, brachten de audits ook aan het licht dat 4 dienstverleners in onze fabriek in Maleisië niet aan onze normen voldeden. Uit de audits bleek dat de 4 dienstverleners op locatie in Maleisië buitenlandse arbeidsmigranten in dienst hadden die werden onderworpen aan onethische werving, waaronder het betalen van wervingskosten in hun thuisland, het inhouden van paspoorten en het onwettig inhouden van loon.’

Als gevolg van de bevindingen van First Solar en de acties die de fabrikant vervolgens heeft ondernomen, hebben de dienstverleners sindsdien alle paspoorten en het onrechtmatig ingehouden loon aan de arbeiders teruggegeven en zijn de serviceovereenkomsten aangepast om herhaling van de kwestie te voorkomen.

Moderne slavernij
‘Bovendien werken we nu, na het ontwikkelen van een vergoedingsplan met een derde partij, samen met onze dienstverleners op locatie om ervoor te zorgen dat de wervingskosten worden terugbetaald aan hun huidige en voormalige werknemers’, vervolgt Widmar. ‘We brengen deze informatie openlijk onder de aandacht, niet alleen vanwege ons streven naar transparantie en Responsible Solar, maar ook om mensen bewuster te maken van risico’s van moderne slavernij die zich in het zicht kunnen verbergen en om de waarde te illustreren van een onafhankelijke externe sociale audit. De bedoeling van het investeren in deze audits is niet om naleving van ons beleid af te dwingen, maar om bestaande en potentiële problemen op te sporen en te verhelpen.’

De 5 maatregelen van First Solar

First Solar schrijft in zijn duurzaamheidsverslag de volgende 5 maatregelen te hanteren om dwangarbeid te bestrijden:

  1. Screening: alle nieuwe leveranciers ondergaan een ‘rigoureus’ kwalificatieproces aan de hand van een balanced scorecard die zich richt op kwaliteit, kosten, flexibiliteit, service, technologie en duurzaamheid. Er wordt jaarlijks een risicobeoordeling uitgevoerd om potentiële leveranciers met een hoog risico te identificeren.
  2. Certificering: volgens de voorwaarden van de leveranciersovereenkomsten van First Solar moeten leveranciers zich verbinden tot naleving van de gedragscode van de Responsible Business Alliance (RBA). Leveranciers moeten ook verklaren, garanderen en overeenkomen dat ze geen gebruik zullen maken van kinderarbeid, slavenarbeid, gevangenarbeid of enige andere vorm van gedwongen of onvrijwillige arbeid, of zich bezighouden met oneerlijke arbeid bij de levering van goederen of het leveren van diensten.
  3. Audits: First Solar auditeert nieuwe en risicovolle leveranciers jaarlijks op kwaliteit en milieubeheer, gezondheid en veiligheid, arbeid, mensenrechten en ethiek door gebruik te maken van de RBA Code als kader. In 2022 beoordeelde First Solar 100 procent van zijn nieuwe leveranciers aan de hand van sociale en milieucriteria en voerde het 3 audits ter plaatse uit bij leveranciers.
  4. Training: First Solar geeft alle medewerkers die betrokken zijn bij inkoop een training ‘Transparantie in de toeleveringsketen’. Dit zodat zodat zij zich bewust zijn van risico's op mensenhandel die relevant zijn voor de activiteiten van First Solar en deze herkennen en communiceren.
  5. Anonieme tiplijn: First Solar heeft een door derden beheerde Ethics Hotline opgericht om een anonieme en vertrouwelijke oplossing te bieden om ernstige juridische, financiële, ethische of mensenrechtenkwesties te melden. In 2022 werden daar geen zorgen over mensenrechten gemeld.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten