Solar Magazine - ‘Ban zonneparken op landbouwgrond slecht voor boer, natuur en klimaat’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Ban zonneparken op landbouwgrond slecht voor boer, natuur en klimaat’

‘Ban zonneparken op landbouwgrond slecht voor boer, natuur en klimaat’

Een ban voor zonneparken op landbouwgrond is slecht voor de boer, de natuur en het klimaat. Dat stellen de natuur-, bewoners- en milieuorganisaties die eerder de gedragscode zon op land ondertekenden.

Minister Jetten maakte afgelopen week bekend dat het kabinet grondgebonden zonneparken op natuur- en landbouwgrond zoveel mogelijk wil beperken door de Voorkeursvolgorde Zon per 1 juli 2024 juridisch vast te leggen en het principe van ‘nee-tenzij’ te laten gelden.

Lokaal besluit
Volgens Energie Samen, Greenpeace, Holland Solar, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur- en Milieufederaties, NLVOW, Vogelbescherming Nederland is het onduidelijk wat de ban van inmiddels demissionair minister Jetten moet opleveren.

De verschillende organisaties maakten 4 jaar geleden in de gedragscode zon op land al afspraken over betrokkenheid van omwonenden, meer natuur en de belangen van de agrarische grondeigenaren. Vanuit die hoedanigheid wordt het kabinet nu opgeroepen om de keuze voor wel of geen zonnepark op landbouwgrond een lokaal besluit te laten zijn. Gemeenten kunnen volgens hen de situatie ter plekke goed beoordelen, met landelijke steun voor zonne-energie, bescherming van bestaande natuurwaarden op landbouwgrond en kaders voor de natuurinclusieve ontwikkeling van duurzame energie en voor combinaties tussen zon en landbouw; oftewel agri-pv.

Geen recht
De landelijke ban doet volgens de organisaties geen recht aan de boeren die hun bedrijf met een zonneveld ‘duurzaam willen veranderen’, aan de kansen om met zonneparken ook natuur te ontwikkelen en aan de initiatieven van lokale burgercoöperaties en aan de noodzaak om veel meer hernieuwbare elektriciteit te produceren om zo klimaatverandering te stoppen. Ook doet de ban geen recht aan het participatieve proces in de energieregio’s die een Regionale Energiestrategie (RES) hebben gemaakt en aan de afspraken uit het Klimaatakkoord over hoe zonneweides samen met omwonenden ontwikkeld moeten worden.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!