logo
wvhj2023
© Flynt | Dreamstime.com
© Flynt | Dreamstime.com
6 juli 2023

Ruzie Nederland en EU over importheffingen zonnepanelen nog altijd niet opgelost

De ruzie tussen Nederland en EU over importheffingen op zonnepanelen is nog altijd niet opgelost. Nederland betaalde Brussel in 2020 honderden miljoenen euro’s en is nog altijd in discussie over dat bedrag.

Nederland zou volgens de Europese Commissie hebben verzuimd om 823,8 miljoen euro aan importheffingen – te weten anti-dumpingsheffingen en compenserende rechten – op te leggen voor zonnepanelen met als oorsprong China.

China
Waar Nederland van mening is dat de zonnepanelen waar het om draait niet uit China afkomstig zijn en er dus geen importheffingen van toepassing zouden zijn – de zonnepanelen zouden verzonden zijn vanuit India, Mexico en Vietnam en in deze landen geassembleerd zijn – ziet de EU China als land van oorsprong omdat de zonnepanelen Chinese onderdelen bevatten.

In 2020 droeg Nederland onder voorbehoud een bedrag van 659 miljoen euro af aan de EU om de oploop van de potentiële renterekening tegen te gaan. Minister Hoekstra van Financiën stelde destijds een constructieve dialoog te voeren met de Europese Commissie.

Constructieve dialoog
Aukje de Vries – staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane – heeft de Tweede Kamer nu geïnformeerd dat de kwestie nog altijd niet is opgelost.

‘Nederland heeft in 2020 634,1 miljoen euro (red. De Vries noemt een ander bedrag dan minister Hoekstra eerder deed) onder voorbehoud afgedragen aan de EU vanwege een geschil over de verschuldigdheid van antidumping- en compenserende rechten bij de invoer van zonnepanelen verzonden uit Maleisië en Taiwan. De constructieve dialoog met de Commissie over dit dossier loopt nog steeds. Hoewel over de juridische interpretatie van de onderliggende verordeningen geen overeenstemming is, zijn er wel genoeg aanknopingspunten om verder te blijven spreken. Op dit moment concentreert de dialoog zich daarom nog steeds op mogelijke vervolgstappen om de kwestie af te ronden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten