Solar Magazine - NEN-werkgroep Brandveiligheid zonnepanelen: ‘Wacht onderzoek brand Arnhem af’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NEN-werkgroep Brandveiligheid zonnepanelen: ‘Wacht onderzoek brand Arnhem af’
© NEN

NEN-werkgroep Brandveiligheid zonnepanelen: ‘Wacht onderzoek brand Arnhem af’

Wacht de analyse en conclusies van het onderzoek naar het brandverloop en brandschade in Arnhem af. Die belangrijke aanbeveling doet de NEN-werkgroep Brandveiligheid zonnepanelen in een ingezonden brief.

Ingezonden brief van Nico Scholten (Expertcentrum Regelgeving Bouw – rapporteur NEN-werkgroep) Peter van de Leur (DGMR – rapporteur NEN-werkgroep) en Chris van der Meijden (Kiwa BDA Dakadvies – rapporteur en voorzitter NEN-werkgroep)

Zondag 18 juni 2023 was er sprake van een ernstige brand in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Op de hellende daken van deze woningen zijn op beide dakschilden zonnepanelen aangebracht. Dit betrof een opbouwsysteem, op daken afgewerkt met een EPDM-dakbedekking. Het is een dak van een van de eerste Nul-op-de-Meter (NOM)-woningen in Nederland.

Media
In media zijn direct vele conclusies getrokken die snel verwezen naar de aanwezigheid van de pv-installatie, nog voordat een onderzoek naar de oorzaak en het verloop is uitgevoerd.

Inmiddels is duidelijk dat de pv-installatie niet de oorzaak is van het ontstaan van de brand. Of de pv-installatie wel een rol had in de verspreiding van de brand is hoogst onzeker, maar het brandweeronderzoek zal daar hopelijk duidelijkheid over geven.

Voorbarig
Ondertussen hebben diverse partijen suggesties gedaan om bouw- en installatieregels of voorschriften aan te passen of om nieuwe op te stellen; sommige zijn nogal dwingend gesteld en de meeste zijn niet onderbouwd en lijken voorbarig. Dit is logisch omdat er nog geen onderzoeksresultaten zijn.

Beoordelingsmethode
Binnen NEN is een werkgroep actief die zich richt op een brandveilige toepassing van pv-panelen in en op de gebouwschil. In opdracht van de overheid en het bedrijfsleven doet deze werkgroep uitgebreid onderzoek naar pv-panelen en brandveiligheid op platte daken, op hellende daken en aan gevels. 3 subwerkgroepen en een overkoepelende werkgroep zijn daarmee bezig, aangestuurd door 3 normcommissies:

  1. Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen.
  2. Brandveiligheid van bouwwerken.
  3. Bouwkundige aspecten van zonne-energiesystemen.

De werkgroep en subwerkgroepen werken een beoordelingsmethode/testmethode uit, waarmee de brandveiligheid van willekeurige combinaties van pv-installaties met een dak of een gevel kan worden beoordeeld. Dit is een omvangrijk project, opgedeeld in 3 fases:

  • Fase 1: verkenning van de verschillende toepassingen en beschikbare beoordelingsmethoden of een combinatie daarvan.
  • Fase 2: het ontwikkelen van voorstellen voor de beoordeling van de brandveiligheidsaspecten van pv-panelen in combinatie met dak of gevel.
  • Fase 3: het opstellen en uitwerken van de beoordelingsmethoden inzake brandveilige toepassing en verwerking hiervan in de relevante NEN-normen.

Aandachtspunten brand
Momenteel wordt volop gewerkt aan de uitwerking van fase 3, waarbij een goede voortgang is in de uitwerking van de algemene beoordelingsmethode en specifiek voor de toepassing op platte daken.

Binnen het onderzoek naar het opstellen van een brandveilige toepassing van pv-panelen in en op daken en gevels worden alle relevante risico’s en beoordelingsaspecten meegenomen en verwerkt. Uiteraard worden resultaten vanuit onderzoeken naar de brand in Arnhem en ook de eventuele extra aandachtspunten meegenomen in de ontwikkeling. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is zeker de relatie van een aanwezige pv-installatie en de blusmogelijkheden.

Voorop
Natuurlijk zouden partijen niets liever willen dan dat wanneer innovatieve systemen op de markt komen, de overheid de ‘infrastructuur’ al heeft aangepast en klaarstaat met een batterij test- en keurmethoden die een veilige introductie verzekeren. Zo is het helaas niet, om heel goede redenen. De ontwikkeling van normen in Nederland op dit gebied loopt weliswaar achter bij de introductie van steeds nieuwe pv-technieken, maar binnen Europa loopt Nederland hiermee voorop.

Belangrijkste aanbeveling
Voorlopig is de belangrijkste aanbeveling om de analyse en conclusies van het onderzoek naar het brandverloop en brandschade in Arnhem af te wachten. Die worden binnen de NEN-werkgroep meegenomen in de ontwikkeling van een brandveilige toepassing van pv-installaties in en op daken en gevels. Het eindresultaat van dat werk duurt nog wel één of enkele jaren. Maar als er tussentijds al voor de markt bruikbare bevindingen zijn, zal de werkgroep die tussentijds naar buiten brengen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!