Solar Magazine - Zonnepanelen belemmeren brandweer bij blussen grote woningbrand Arnhem
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelen belemmeren brandweer bij blussen grote woningbrand Arnhem
© Portaal

Zonnepanelen belemmeren brandweer bij blussen grote woningbrand Arnhem

Bij een grote brand in Arnhem zijn 5 woningen van Portaal verloren gegaan. De brand was zondagavond laat onder controle. Blussen werd volgens de brandweer ernstig bemoeilijkt door de aanwezigheid van zonnepanelen.

De brand ontstond in een woning aan de Van Kinsbergenstraat in de Arnhemse woonwijk Presikhaaf en sloeg al snel over naar meerdere huizen. Er zijn 4 gewonden opgenomen in het ziekenhuis.

100 woningen ontruimd
Zo’n 100 woningen werden uiteindelijk ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De buurtbewoners werden opgevangen in Sporthal Bethaniën.

De bewoners van de rij met 8 huizen die in het bezit zijn van woningcorporatie Portaal en waar de brand uitbrak, zijn het zwaarst getroffen. 5 woningen zijn door de brand verwoest en de 3 andere woningen zijn ernstig beschadigd door rook- en waterschade.

Vuur in keuken ontstaan
De brand ontstond even voor het middaguur en breidde zich volgens de brandweer snel uit. Diezelfde brandweer stelt dat de aanwezigheid van de zonnepanelen het bluswerk flink bemoeilijkt heeft. Beide zijden van het dak van de onlangs gerenoveerde woningen zijn namelijk volledig voorzien van zonnepanelen. Ooggetuigen meldden aan diverse media dat de brand binnen in een van de huizen is ontstaan.

Marco Misset, Veiligheidsregio Gelderland-Midden, stelde ’s middags tegenover Omroep Gelderland nog geen definitief uitsluitsel te kunnen geven over de oorzaak van de brand: ‘De zonnepanelen bemoeilijken in ieder geval de bluswerkzaamheden. De zonnepanelen liggen bij deze woningen als een paraplu over het dak en onder die paraplu brandt het. Daardoor komt het bluswater er niet direct bij.’

Op de videobeelden die in het bezit zijn van Omroep Gelderland is te zien dat een vrouw en een kind zich via het dak in veiligheid wisten te brengen.

Update 19 juni: Woningcorporatie Portaal meldt dat de brand in de keuken is ontstaan. ‘Wat we nu weten is dat de brand in de keuken is ontstaan. De woningen zijn bij meerdere controles en renovaties veilig bevonden. Er zijn geen feiten die zeggen dat dat niet zo zou zijn. De brandweer doet samen met ons onderzoek naar de oorzaak van de brand en ook welke rol de zonnepanelen hadden bij het bemoeilijken van blussen.’

Geen zonnepaneeldeeltjes vrijgekomen
Waar de brandweer aanvankelijk nog bang was voor het vrijkomen van zonnepaneeldeeltjes, is dat niet gebeurd.

Op zondagavond is om 21.30 uur nog een afsluitende NL Alert uitgegaan, omdat er geen gevaarlijke of overlastgevende rook meer aanwezig was. Vanaf nu is volgens de woningstichting en hulpdiensten alles gericht op het helpen van de getroffen bewoners en omwonenden, herstel van schade en zorgen voor vervangende huisvesting.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!