logo
wvhj2023
hero-image
28 juni 2023

Rotterdam en Den Haag nog niet op koers voor doelen Regionale Energiestrategie

De energieregio Rotterdam Den Haag ligt nog niet op koers om de doelen van de Regionale Energiestrategie 1.0 te halen. Uit de tweejaarlijkse voortgangsrapportage blijkt dat de regio nog 2,2 terawattuur ‘mist’.

De energieregio formuleerde 2 jaar geleden in de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 de ambitie om in 2030 minimaal 2,8 en maximaal 3,2 terawattuur wind- en zonne-energie op te wekken. Momenteel wordt er 1 terawattuur wind- en zonne-energie opgewekt. Ter vergelijking: 1 terawattuur staat ongeveer gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 360.000 huishoudens.

Duurzame verwarming
Voor de overstap naar duurzame verwarming van woningen en gebouwen wordt in regionaal verband gezocht naar hoe de in de regio aanwezige warmtebronnen hiervoor optimaal benut kunnen worden. Hiervoor moeten ook warmteleidingen aangelegd worden.

Er zijn stappen gezet in het uitwerken van regionale en gemeentelijke visies, maar daar moet volgens de energieregio nu echt werk gemaakt worden van de uitvoering. In de Voortgangsrapportage staan daarom enkele ideeën over wat er nodig is om de warmtetransitie verder te brengen; de juiste subsidies en leningen, goede wet- en regelgeving, en een goede samenwerking tussen private en publieke partijen.

Knelpunten
In sommige gemeenten komen projecten voor nieuwe windturbines of zonnevelden niet van de grond. Dat komt aan de ene kant omdat projecten niet door kunnen gaan om financiële of technische redenen. Aan de andere kant komt een aanzienlijk deel van de mogelijke projecten in de zoekgebieden niet van de grond vanwege politieke keuzes.

De 2 bestuurlijk voorzitters van de regio vinden dit zorgelijk en roepen op tot versnelling. Koen Kegel, wethouder van de gemeente Vlaardingen: ‘Er zijn nog fikse uitdagingen te overwinnen om de ambities, zoals vastgesteld in de RES, te realiseren. We moeten daar wel op blijven inzetten, omdat we allemaal de negatieve gevolgen van klimaatverandering ervaren en de afhankelijkheid van fossiele energie in onze portemonnee voelen. Een versnelling van de energietransitie is dus nodig.’ ‘Het is een flinke opgave, maar we moeten met z’n allen aan de bak en in onze regio fors meer ruimte geven aan de opwek van energie’, vult Marcel Belt aan, wethouder in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

In de maak
Een deel van de 2,2 terawattuur die nog opgewekt moet worden, is al ‘in de maak’. Voor het overige deel zijn er nog niet genoeg concrete plannen. Daardoor valt nog niet precies te zeggen hoeveel windturbines of zonnepanelen erbij gaan komen.

Belt benadrukt dat er niet stilgezeten wordt: ‘Op allerlei fronten wordt hard gewerkt aan de uitvoering. We zien gezamenlijke inkoopacties voor inwoners, gemeenten die plannen maken om van het aardgas af te gaan en onderzoeken naar nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie.’ Kegel besluit: ‘En natuurlijk de start van de aanleg van WarmtelinQ, waarmee huizen en bedrijven gebruik kunnen maken van restwarmte uit de Rotterdamse Haven.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten