logo
wvhj2023
© Martijn Beekdam
© Martijn Beekdam
22 juni 2023

Minister Jetten: ‘Batterijen bij zonneparken helpen écht, subsidie noodzaak’

De verplichte uitrol van batterijen bij zonneparken gaat écht helpen om de problemen met het volle stroomnet aan te pakken en daarvoor is ook écht subsidie nodig. Dat stelt minister Jetten voor Klimaat en Energie.

Tijdens het Tweede Kamerdebat over het aanvullende Klimaatpakket van minister Jetten – waarin 120 extra klimaatmaatregelen zijn opgenomen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelstelling haalt – uitte Pieter Grinwis (ChristenUnie) kritiek op de subsidie die gepaard gaat met de verplichting voor batterijen bij zonneparken. ‘Er is toch al een bijna rendabele of misschien wel helemaal rendabele businesscase?’, stelde Grinwis, die daarmee tegenstander is van het uittrekken van 416,6 miljoen euro voor de verplichting.

Geen kattenpis
‘Het is vooral de bedoeling dat we meer zonneparken kunnen aansluiten op ons volle elektriciteitsnet’, reageert Jetten. ‘De huidige inschatting is dat grootschalige batterijen bij die zonneparken echt kunnen helpen en dat daar in de eerste jaren wel wat subsidie voor nodig is. Maar we kunnen op een gegeven moment bijvoorbeeld strakkere eisen gaan stellen aan SDE++-aanvragen en zo’n opslag daar onderdeel van maken. Het bedrag dat daar nu voor is gereserveerd, is een reservering. We hoeven het niet per se volledig uit te geven als we de komende tijd betere manieren vinden omdat het kosteneffectief ook anders kan.’

Grinwis wil dat minister Jetten zijn voornemen voorlegt aan de commissie van deskundigen. ‘Die heeft de minister ingesteld en is onafhankelijk’, aldus het ChristenUnie-Kamerlid. ‘Is hij bereid om dit idee eens te toetsen? Want het gaat toch over meer dan 400 miljoen euro. Dat is geen kattenpis.’

Na de zomer
‘Ik ben van plan om de Tweede Kamer na de zomer al te informeren over de aanvullende maatregelen voor de elektriciteitsmarkt die in het voorjaarspakket zitten. In die brief zal ik ook uitgebreider ingaan op de vraag die de heer Grinwis nu stelt. Het gaat mij er echt om dat we die verdere uitrol van zonvermogen voor elkaar krijgen, maar ik wil ook kijken of er demonstratieprojecten mogelijk zijn en of we innovatieve vormen van elektriciteitsopslag verder kunnen uitdagen, zodat goedkopere opties dan de huidige batterijen meer in beeld komen. Ik kom daar na de zomer uitgebreider op terug.’

Motie
Ondanks de toezeggingen van de minister besloot Grinwis samen met Ernst Boutkan (Volt) en Raoul Boucke (D66) een motie in te dienen over het opvangen van de piekproductie van wind- en zonneparken.

De tekst van die motie luidt als volgt: ‘overwegende dat in het coalitieakkoord is afgesproken dat de elektriciteitssector in 2035 CO2-vrij is en dat daarvoor een zekere hoeveelheid CO2-vrij regelbaar vermogen nodig is; overwegende dat voorkomen moet worden dat innovaties van duurzame, goedkopere oplossingen voor de opvang van pieken en dalen van het aanbod van hernieuwbare elektriciteit, die vanuit transitieperspectief beter zijn, uit de markt geprijsd worden door de subsidiëring van CO2-vrije gascentrales; verzoekt de regering te voorkomen dat duurzame, potentieel goedkopere oplossingen uit de markt gedrukt worden en daarom te bezien of een techniekneutrale benadering ten aanzien van het budget voor de stimulering van CO2-vrij regelbaar vermogen hier een geschikte oplossing voor kan zijn’.

Minister Jetten heeft Grinwis verzocht zijn motie aan te houden, omdat hij nog voor het zomerreces een brief aan de Tweede Kamer wil sturen over de stand van zaken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten