logo
wvhj2023
hero-image
28 april 2015

Regering Vlaanderen: 'Energielening ook beschikbaar voor aanbrengen zonnepanelen'

De Vlaamse regering heeft besloten zonnepanelen op te nemen in de lijst met producten die gebruik kunnen maken van de Energielening. Het budget van de regeling is bovendien verhoogd naar 30 miljoen euro.

Sinds 1 januari 2015 kunnen Vlamingen een beroep doen op de Energielening om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen en dient dit binnen 5 jaar terug te bellen tegen een rente van 2 of 0 procent. Enkel 'kwetsbare groepen' komen in aanmerking voor de rente van 0 procent, zoals personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 16.965,47 euro.

Inmiddels zijn er 1.195 leningen goedgekeurd. In het eerste kwartaal van 2015 werd bijna de helft van het geleende budget gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en -ramen (48,67 procent). 21,58 procent werd gebruikt voor dakisolatie, 13,33 procent voor het plaatsen van een condensatieketel en 8,43 procent voor muurisolatie. Slechts 1,49 procent van het geleende budget werd besteed aan zonnepanelen. Dit omdat slechts in een beperkt aantal gemeenten de Energielening kon worden gebruikt voor het financieren van een pv-systeem.

Minister van Energie Annemie Turtelboom maakt het nu mogelijk om overal in Vlaanderen de installatie van zonnepanelen te financieren via de energielening. Turtelboom: 'We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren. De rendementen zijn hoog, en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur. Wie zonnepanelen aanschaft via een groepsaankoop haalt een rendement van vijf procent. Steun via groene stroomcertificaten is dan ook niet meer nodig, daarom hebben we die steun voor kleine installaties recent ook afgeschaft. We willen evolueren naar een beleid dat meer gericht is op investeringssteun. Daarom ook deze beslissing die het voortaan voor elke Vlaming mogelijk maakt om via de Energielening deze interessante investering te doen. We hebben het budget opgetrokken om dit mogelijk te maken.'

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten