logo
wvhj2023
© Xuejingwen | Dreamstime.com
© Xuejingwen | Dreamstime.com
10 juni 2023

China exporteerde dit jaar al 69 gigawattpiek zonnepanelen

China heeft in de eerste 4 maanden van het kalenderjaar een recordhoeveelheid van 69 gigawattpiek aan zonnepanelen geëxporteerd. De export daalde licht in april, maar bedroeg alsnog 18,1 gigawattpiek.

De export is daarmee in de periode januari-april op jaarbasis met 41 procent gegroeid. Dat meldt het Chinese marktonderzoeksbureau InfoLink op basis van douanegegevens.

Moeilijk te voorspellen
Over het geheel genomen, daalde het aantal overzeese zonnepaneelaankopen in april ten opzichte van maart, als gevolg van zorgen over voorraden door het grote volume aan overzeese import in het eerste kwartaal van het kalenderjaar. Toch was er nog steeds een aanzienlijke groei ten opzichte van 2022 in termen van maandelijkse importvolumes in elke markt. De marktonderzoekers van InfoLink stellen dat het op dit moment moeilijk is om de toekomstige vraag te voorspellen. Als de overzeese markten de komende maanden zo snel blijven groeien, zal de wereldwijde pv-markt in 2023 een onverwachte groei doormaken, wat aantoont dat het goed is dat fabrikanten hun productiecapaciteit blijven verhogen. Als de overzeese voorraden de komende maanden afzwakken, bewijst dit echter dat de aanzienlijke invoer in het eerste kwartaal consumptieproblemen heeft veroorzaakt in markten zoals Brazilië en Europa.

Europa: 40 gigawattpiek
Europa importeerde in april 10,6 gigawattpiek aan modules uit China, een daling van 15,2 procent op maandbasis, maar nog steeds een stijging van 36 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De Europese invoer van zonnepanelen uit China is dit jaar al opgelopen tot 40 gigawattpiek, goed voor 40 procent van de Chinese export.Het eerste kwartaal is meestal een laagseizoen in Europa, maar de markt importeerde desondanks 29,5 gigawattpiek aan zonnepanelen. De snelle groei aan het begin van het kalenderjaar heeft de verzendplannen van zonnepaneelfabrikanten volgens InfoLink aanzienlijk beïnvloed. Er is bovendien sprake over de voorraadopbouw. Hoewel de import in april van maand tot maand daalde, is het volume nog steeds veel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is daarmee volgens de marktanalisten onduidelijk of de markt minder is gaan importeren, vanwege de zorgen over de voorraden.

Azië-Pacific: bijna 13 gigawattpiek
De Aziatisch-Pacifische markt importeerde in april 3,1 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China; een daling van 19 procent ten opzichte van de 3,9 gigawattpiek in maart en nog altijd een stijging van 104 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In april 2022 daalde de invoer van zonnepanelen uit China naar India sterk als gevolg van de invoering van importheffingen. India importeerde in april daarbij 1,7 gigawattpiek aan zonnepanelen. Australië en Japan zijn 2 andere belangrijke markten in de regio. Met hun gevestigde pv-industrieën is de vraag in beide landen stabiel en is er dit jaar zelfs een lichte stijging. Van januari tot april importeerde Japan 2,1 gigawattpiek, terwijl Australië 1,9 gigawattpiek importeerde.

Noord- en Zuid-Amerika: 10 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden tot en met april dit jaar 10 gigawattpiek aan zonnepanelen. In april ging het om 2,4 gigawattpiek, een daling van 22 procent op maandbasis maar een stijging van 218 procent op jaarbasis.

Brazilië, een belangrijke bron van vraag in Noord- en Zuid-Amerika, importeerde in april ongeveer 1,47 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een daling van ruim 26 procent ten opzichte van de vorige maand. Van januari tot april bereikte de Braziliaanse import een niveau van 6,6 gigawattpiek, een stijging van 10,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Naast Brazilië is Chili sinds het begin van het jaar de op een na grootste bron van vraag in Zuid-Amerika. Omdat eindgebruikers grondgebonden projecten opstartten, importeerde het land in april 526 megawattpiek zonnepanelen aan modules uit China, wat het cumulatieve totaal sinds januari op 1,5 gigawattpiek bracht.

Midden-Oosten: 3,6 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in april ongeveer 950 megawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een lichte daling van 5 procent op maandbasis, maar een stijging van 67 procent op jaarbasis. Sinds januari heeft de regio 3,6 gigawattpiek aan zonnepanelen geïmporteerd uit China.

De afgelopen jaren waren Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de landen met een grote groei in de vraag naar zonnepanelen. Zo heeft Saoedi-Arabië in april 404 megawattpiek aan pv-modules uit China geïmporteerd, goed voor bijna 42 procent van de markt in het Midden-Oosten. Om zijn doelstelling van 70 procent hernieuwbare energie te halen, heeft het Public Investment Fund (PIF) van het land talrijke grote projecten gecontracteerd, voornamelijk grondgebonden zonne-energieprojecten, die een aanzienlijke vraag zullen blijven genereren.

Afrika
De Afrikaanse markt importeerde in april 970 megawattpiek aan modules uit China, waarvan 760 megawattpiek naar Zuid-Afrika ging. Zuid-Afrika heeft al lange tijd te kampen met stroomtekorten en de regering heeft load shedding ingevoerd als tijdelijke en regionale oplossing. Terwijl de inwoners zelfvoorzienende residentiële pv-installaties hebben geïnstalleerd om het elektriciteitsprobleem aan te pakken, heeft de regering dit jaar ook subsidies gelanceerd om de ontwikkeling van pv te stimuleren, waardoor het land een andere snel opkomende markt is dan Saoedi-Arabië.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten