logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
9 juni 2023

Fluvius breidt stroomnet Noorderkempen uit

Fluvius is in hartje Hoogstraten bezig met de aanleg van een nieuwe elektriciteitskabel. Die moet de groene stroom, die vanaf eind 2023 wordt opgewekt, vervoeren naar het transformatorstation 7 kilometer verderop.

Fluvius maakt van de gelegenheid gebruik om voorbereidingen te treffen voor nog meer extra stroomvoorziening, onder andere voor een wamtekrachtcentrale in Meer en snellaadstations langs de E19. Zo maakt het de Noorderkempen klaar voor de energietransitie en behoedt het ook het elektriciteitsnet voor een mogelijke overbelasting.

36-kilovolt-kabel
Om te vermijden dat het net overbelast zou raken door die verdere elektrificatie, investeert Fluvius in heel Vlaanderen fors in de versterking van het elektriciteitsnet.

‘Zo leggen we momenteel een 36-kilovolt-kabel aan vanaf de rotonde aan de Sint-Lenaartseweg in Hoogstraten naar een windturbine in aanbouw van 4,65 megavoltampère aan de Venneweg’, vertelt projecbeheerder Tom Van Bael. ‘Op jaarbasis zou de windturbine het totale energieverbruik van 4.300 gezinnen coveren. Het 7 kilometer lange traject van de kabel loopt grotendeels langs de gewestweg. Fluvius legt meteen een reservekabel aan richting de windturbine om te anticiperen op toekomstige installaties. Beide kabels vertegenwoordigen een totaal aansluitingsvermogen van liefst 80 megavoltampère.’

Gloednieuw
De aannemer die de werken in opdracht van Fluvius uitvoert, legt in synergie langs hetzelfde traject ook nieuwe drinkwaterleidingen aan in opdracht van drinkwatermaatschappij Pidpa. In een latere fase volgt ook nog een nieuw rioleringsnet.

Van Bael:‘Zodra wij de kabels hebben gelegd, herstellen we de weg daarom voorlopig met asfalt. De aannemer kan hem zo later makkelijk opnieuw opbreken voor de andere werken. Als die achter de rug zijn, komt er een gloednieuw betonnen wegdek langs het traject.’

Tomatenkweker
Naast de aansluiting van de windturbine kreeg Fluvius ook de vraag om een 36-kilovolt-kabel aan te leggen voor een nieuwe warmtekrachtcentrale in Meer. Die moet dienstdoen als krachtbron voor een tomatenkweker. De netbeheerder zal de kabel initieel uitbaten op een spanning van 15 kilovolt, maar kan dit in de toekomst verder optrekken tot 36 kilovolt.

Verder plant Fluvius ook de aanleg van een vierde 36- kilovolt-kabel richting Wuustwezel voor toekomstige aansluitingen van grote productie-eenheden. En een vijfde kabel vindt zijn weg naar de snelwegparking langs de E19. ‘Daar is een aanvraag lopende voor de plaatsing van een aantal snelladers voor elektrische voertuigen’, aldus Van Bael. ‘Door nu al alle voorbereidingen te treffen voor die nieuwe aanvragen, hoeven we het hele traject slechts één keer helemaal open te graven.’

De werken in Hoogstraten gaan gepaard met enkele uitdagingen. Zo moest Fluvius op zoek naar een opslagplaats voor liefst 90 bobijnen, goed voor zo’n 85 kilometer kabel. De Hinneboomstraat zal bij afronding van het project over de hele breedte met nutsvoorzieningen bezaaid zijn. ‘Meer kabels kunnen we er nu écht niet meer kwijt. Maar na de werken, die tegen midden november afgerond moeten zijn, is de regio wel hélemaal klaar om de energietransitie het hoofd te bieden’, besluit werfcoördinator Paul Christiaensen.

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten