Solar Magazine - Liander helpt 9 bedrijven op wachtlijst West-Friesland
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander helpt 9 bedrijven op wachtlijst West-Friesland
© Liander

Liander helpt 9 bedrijven op wachtlijst West-Friesland

Netbeheerder Liander kan 9 bedrijven in West-Friesland helpen die op de wachtlijst staan voor een (grotere) netaansluiting op het stroomnet. De aangevraagde elektrische capaciteit is eerder beschikbaar dan verwacht.

Op de elektriciteitsstations Westwoud in Zwaagdijk-Oost en Hoorn Geldelozeweg blijkt de vraag naar capaciteit lager dan geprognotiseerd. Dit betekent dat de ondernemers op de wachtlijst hun plannen direct kunnen realiseren.

Bijstellen prognoses
Liander plaatst bedrijven die zich in het gebied willen vestigen, of bestaande bedrijven die extra vermogen willen, op een wachtlijst. Tegelijk monitort de netbeheerder doorlopend of er vermogen beschikbaar komt. Dat is nu het geval voor de elektriciteitsstations Westwoud en Hoorn Geldelozeweg.

Door het bijstellen van prognoses is het nu mogelijk om de wachtlijst grotendeels op te lossen. De netbeheerder werkt op basis van prognoses voor vele tientallen jaren die constant bijgesteld worden. In de praktijk blijkt soms dat aangevraagde vermogens toch niet worden benut door bedrijven. Dit vermogen kan dan worden ingezet voor andere ondernemers.

Vraag blijft groeien
De vraag naar vermogen in Noord-Holland blijft groter dan het elektriciteitsnet aankan. De herijking van de prognoses voorkomt dan ook niet dat het elektriciteitsnet in West-Friesland overbelast blijft. Door meerdere knelpunten in het elektriciteitsnet kunnen 23 bedrijven van de wachtlijst nog niet de gevraagde capaciteit krijgen. Ook bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen daardoor niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden. 

Om de wachtlijst weg te werken, is allereerst de uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsstation Westwoud nodig. Zowel Liander als Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft daar diverse grootschalige werkzaamheden gepland. Zo wordt de schakeltuin van het station vervangen, worden de huidige transformatoren ingeruild voor exemplaren met veel meer vermogen en komen er meer ‘stopcontacten’ op het station. Liander verwacht de extra capaciteit die daarmee wordt gecreëerd tussen 2026 en 2028 in gebruik te kunnen nemen. Naar verwachting wordt eind 2023 duidelijk of congestiemanagement in West-Friesland tussentijds nog extra ruimte op het net kan opleveren. 

Daarnaast investeert Liander ook in de rest van West-Friesland fors in uitbreiding van elektriciteitsstations en kabels. De netbeheerder breidt vrijwel alle stations in de regio uit en bouwt 6 nieuwe stations.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!