Solar Magazine - Eneco bouwt batterij van 200 megawattuur in België
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eneco bouwt batterij van 200 megawattuur in België
© Tesla

Eneco bouwt batterij van 200 megawattuur in België

Eneco gaat in Ville-sur-Haine in Wallonië een batterij met een vermogen van 50 megawatt en een opslagcapaciteit van 200 megawattuur realiseren. De vergunning voor de 4-uursbatterij is al verkregen.

De batterij die geleverd wordt door Tesla zal worden ingezet om het elektriciteitsnet van België te balanceren. De voorbereidende werkzaamheden worden nu uitgevoerd om het project eind 2024 operationeel te hebben.

53 Megapacks
Het energieopslagsysteem bestaat uit 53 Megapacks van Tesla. De batterijcentrale kan gedurende 4 uur stroom leveren aan het elektriciteitsnet. In samenwerking met de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia zorgt de batterij ervoor dat de steeds toenemende volumes aan variabele wind- en zonne-energie op een efficiënte manier kunnen worden ingezet en het elektriciteitsnet in balans blijft.

‘Energieopslag van groot belang om de fluctuaties van duurzame energie op te vangen en dit project is voor ons een belangrijke stap op weg naar een CO2-neutraal energiesysteem in 2035’, aldus Tine Deheegher, manager Renewable Energy Solutions bij Eneco.

400.000 zonnepanelen
Met 128 windturbines op land, deelnemingen in de 2 grootste offshorewindparken van België en bijna 400.000 zonnepanelen is Eneco het grootste groene energiebedrijf van het land. Waar grote batterijen in België oprukken, stelt het bedrijf dat investeringen in batterijprojecten in Nederland nog achterblijven.

‘Uit het jaarlijkse rapport over leveringszekerheid van TenneT blijkt dat er ten minste 10 gigawatt aan batterijen nodig is in 2030 en op dit moment is er in Nederland maar 0,3 gigawatt opgesteld vermogen gerealiseerd’, aldus Eneco. ‘We roepen de Nederlandse overheid op om te leren van het beleid in België en Duitsland zodat Nederland in 2035 daadwerkelijk een klimaatneutrale elektriciteitsvoorziening kan bereiken.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Lens zoekt:

KAM-coördinator

32-40 uur - Amsterdam
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!