Solar Magazine - Project van de week | Nieuw kantoor en bedrijfsschool Alliander energieneutraal
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Nieuw kantoor en bedrijfsschool Alliander energieneutraal
© Alliander

Project van de week | Nieuw kantoor en bedrijfsschool Alliander energieneutraal

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het regiokantoor van Alliander in het Amsterdamse Westpoort dat 1.876 zonnepanelen telt.

Met de ontwikkeling van Westpoort komt er voor Alliander na ruim 100 jaar een einde aan het gebruik van de locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam. De erfpachtovereenkomst daar loopt af en de gemeente wil deze locatie gebruiken voor herontwikkeling. Op dit terrein komen woningen, horeca, kantoren, winkels, scholen en andere maatschappelijke voorzieningen.

Bedrijfsschool
Eind vorig jaar opende netwerkbedrijf Alliander officieel de deuren van het spiksplinternieuwe regiokantoor Amsterdam Westpoort. 3 bedrijven van Alliander vestigen zich op de nieuwe locatie. Naast netbeheerder Liander nemen medewerkers van Qirion en Kenter hun intrek in het energieneutrale kantoor dat 66 laadplekken voor elektrische auto’s kent.

In het 7.000 vierkante meter tellende Kantoorgebouw zijn 350 werkplekken gerealiseerd voor 700 medewerkers. In de 2.600 meter grote Bedrijfsschool – binnen en buiten – volgen zo’n 800 medewerkers jaarlijks een opleiding.

Houtbouw
De locatie is aardgasvrij en bovendien energieneutraal dankzij warmte-koudeopslag in de bodem, en zonnepanelen. Op een zonnige dag leveren de 3.435 vierkante meter zonnepanelen het verbruik van 2 tot 3 maal het jaarverbruik van een gemiddeld gezin op.

Verder is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen zoals hout en staal en zo min mogelijk van beton en schadelijke stoffen als lijm, kit en pur. De beplanting vormt een thuisbasis voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering. Met deze inrichting levert Alliander ook een bijdrage aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Het pand is verder modulair gebouwd, waardoor een eventuele aanpassing van de gebruiksfunctie in de toekomst gemakkelijker te realiseren is. Het gebouw voor kantoor en opleidingen bestaat voor het overgrote deel uit een houten constructie.

De zonnepanelen van het nieuwe Alliander-regiokantoor in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: JA Solar

Aantal zonnepanelen: 1.846 stuks, goed voor 3.435 vierkante meter zonnepanelen

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 410 wattpiek per stuk en hebben een efficiëntie van 21 procent

Omvormers: 11 Huawei-omvormers van het type SUN2000-36KTL en 2 Huawei-omvormers van het type SUN2000-100KTL

Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen op het kantoorgebouw zijn gemonteerd met behulp van het montagesysteem Profix en de zonnepanelen bovenop de parkeergarage met het Fixnordic montagesysteem, geleverd door Technea.

Ontwerp: Architectenbureau De Zwarte Hond en COARE

Bouw: Dura Vermeer Bouw Midden West

Technische installaties: Croonwolter&dros

Installateur zonnepanelen: ProfiNRG

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!