logo
wvhj2023
© ISSO
© ISSO
31 mei 2023

ISSO: nieuw deel in handboek over duurzame energie in gebouwen

Kennisinstituut voor de bouw- en installatietechniek ISSO voegt het nieuwe Deel 8 ‘Duurzame Energietechniek’ toe aan Handboek Bouw- en Installatietechniek. Het behandelt toepassing van duurzame energie in gebouwen.

Wie duurzame gebouwen wil realiseren, kan volgens het kennisinstituut niet meer om de toepassing van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen heen. Of het nu om nieuwbouw, renovatie of vervanging gaat, vrijwel altijd worden nieuwe opwekkingstechnieken toegepast die gebruikmaken van hernieuwbare energie.

Trias Energetica
De duurzame energietechnieken geven invulling aan stap 2 van de 3-stappen-strategie voor energiebewust ontwerpen volgens het ‘Energievademecum Energiebewust ontwerpen van nieuwbouwwoningen’. Deze strategie, ook wel Trias Energetica genoemd, bestaat uit 3 stappen.

De eerste stap is zoveel mogelijk beperken van de energievraag en onnodig energiegebruik voorkomen. Stap 2 is het gebruik van duurzame energiebronnen. De laatste stap is eindige energiebronnen zo efficiënt mogelijk toepassen. Voor stap 1 en 3 is de kennis uit een groot aantal andere ISSO-publicaties van toepassing. Deel 8 ‘Duurzame Energietechniek’ van het handboek behandelt vooral alle kennis die nodig is bij de uitvoering van de tweede stap in de Trias Energetica.

Brandstofcel
De warmtepomp, de met biomassa gestookte cv-ketel en de brandstofcel komen uitgebreid aan bod. Ook is er aandacht voor toepassing van wind- en zonne-energie. Omdat in de praktijk meestal een tijdverschil optreedt tussen de opwekking en het gebruik van duurzame energie, komt er volgens ISSO steeds vaker ook een vorm van opslag bij kijken.

Daarom laat het kennisinstituut ook – kleinschalige – energieopslag als onderwerp in de module aan de orde komen.

9 delen
Het nieuwe Handboek Bouw- & Installatietechniek bestaat straks uit in totaal 9 delen:

  • Deel 1: Basis – verschenen;
  • Deel 2: Bouwfysica;
  • Deel 3: Bouwtechniek;
  • Deel 4: Werktuigkundige installaties;
  • Deel 5: Binnenklimaat techniek;
  • Deel 6: Sanitairtechniek;
  • Deel 7: Elektrotechnische installaties;
  • Deel 8: Duurzame energietechniek;
  • Deel 9: Model kwaliteitsborging gebouwde omgeving – verschenen.

Als de serie compleet is dan vinden onder meer installateurs alle basiskennis over de meest uiteenlopende onderwerpen van bouw- en installatietechniek bij elkaar in 1 uitgave. Het nieuwe Handboek Bouw- & Installatietechniek is op dat moment beschikbaar als onlinehandboek, maar ook als gedrukte uitgave verkrijgbaar.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten