Solar Magazine - Project van de week | Zonnecollectoren met ondergrondse warmteopslag voor Vlaamse kalverhouderij
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Zonnecollectoren met ondergrondse warmteopslag voor Vlaamse kalverhouderij
© Boerenbond

Project van de week | Zonnecollectoren met ondergrondse warmteopslag voor Vlaamse kalverhouderij

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het nieuwe zonnewarmtesysteem van een kalverhouderij in Herselt.

De familie Laeremans houdt in de provincie Antwerpen zo’n 800 kalveren. De zonnewarmte-installatie die het boerenbedrijf in gebruik heeft genomen, is gerealiseerd in het kader van het Europese project ICaRE4Farms.

ICaRE4Farms
Het Europese innovatieproject ICaRE4Farms wil het gebruik van zonnewarmte in de landbouwsector in Noordwest-Europa stimuleren. Als onderdeel van het project zijn op 4 locaties in Europa zonnewarmtesystemen van de Franse fabrikant Fengtech geïnstalleerd. De ambitie van de projectdeelnemers – die afkomstig zijn uit België, Frankrijk, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk – is dat er binnen 10 jaar tijd 1.000 zonthermische systemen operationeel zijn. Daartoe wordt een internationaal netwerk van distributeurs en installateurs opgebouwd.

Binnen ICaRE4Farms wordt de technologie van Fengtech beproefd in 4 marktsegmenten waar warm water nodig is: voor het voederen van kalveren, voor de verwarming van gebouwen met pluimvee en varkens en voor kassen in de tuinbouw.

Eerste
‘Deze zonneboiler is de eerste van zijn soort in ons land’, vertelt Laurens Vandelannoote, consulent Energie en Klimaat bij Boerenbond. ‘Een groot deel van de warmwaterbehoefte wordt voorzien door zonnewarmte en de naverwarming gebeurt met een bestaande houtkachel. Hierdoor zijn er dus geen fossiele brandstoffen nodig voor het verwarmen van de kalvermelk.’

De zonneboiler met ondergrondse warmteopslag werd deze week ingehuldigd in de aanwezigheid van Fengtech-directeur Liqun Feng, Boerenbond-voorzitter Bert De Keyser en burgemeester Peter Keymeulen.

Het zonnewarmtesysteem van de familie Laeremans in cijfers

Aantal zonnecollectoren: de installatie bestaat uit 24 modules met in totaal 720 vacuümbuizen

Fabrikant zonnecollectoren: Fengtech

Fengtech
Binnen ICaRE4Farms is belangrijke rol weggelegd voor Fengtech. Dit Franse bedrijf werd in 2010 opgericht door Liqun Feng binnen de bedrijfsincubator Laval Mayenne Technopole. De zonnewarmtesystemen van het bedrijf kenmerken zich door de lage temperatuur – water minder dan 100 graden Celsius – en de lage druk in de systemen. Het bedrijf beschikt voor zijn technologie over 6 patenten.

Het systeem kan op de grond of op het dak worden geïnstalleerd. De vacuümbuizen hebben een speciale coating om de verwarming van het water te optimaliseren. Het water komt het systeem aan één kant binnen met een zeer langzame toevoer, om het water progressief te verwarmen. Het in de buizen verwarmde water stijgt op in het bovenste deel van de tank met behulp van het thermosifonprincipe en stroomt naar de volgende eenheid dankzij een elleboogbuis die het warme water in het bovenste deel van de tank in het koudere onderste deel van de tank van de volgende eenheid laat stromen. Het voorverwarmde water in een opslagtank wordt op natuurlijke wijze van element naar element gestuwd om een steeds hogere temperatuur te bereiken. Het warme water in de laatste elementen wordt naar de buffertank voor warm water gestuurd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
GPC Europe zoekt:

Operations Support Officer

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!