Solar Magazine - Installatiesector dringt gebruik karton en plastic met 10 en 12 procent terug
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Installatiesector dringt gebruik karton en plastic met 10 en 12 procent terug

Installatiesector dringt gebruik karton en plastic met 10 en 12 procent terug

35 bedrijven uit de installatiesector hebben als onderdeel van het Brancheplan Verpakkingen in de afgelopen 12 maanden papieren en kartonnen verpakkingen met 12 procent verminderd en van plastic zelfs 12 procent.

De deelnemende bedrijven plakken inmiddels 13 procent minder stickers op verpakkingen en in 16 procent van de gevallen kiezen ze voor een duurzaam alternatief voor het bedrukken van emballage. Dat melden Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (FEDET).

20 procent minder
De technieksector presenteerde vorig jaar maart het Brancheplan Verpakkingen aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van het plan is om 20 procent minder plastic en kartonnen verpakkingen te gebruiken in 2025. Bovendien wil de branche dat de verpakkingen die dan nog worden gebruikt, volledig recyclebaar zijn. Het Brancheplan richt zich op het verduurzamen en verminderen van verpakkingen én op het hoogwaardig hergebruiken van verpakkingsmaterialen.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is tevreden over de eerste resultaten. ‘Het mooie van dit plan is dat de partijen die deelnemen dat niet doen omdat het moet, maar omdat ze er zelf in geloven. Als sector zetten we hiermee een flinke stap op weg naar een circulaire economie. Hopelijk zijn we daarmee ook een voorbeeld voor andere branches.’

Ondersteuning nodig
Terpstra vindt wel dat financiële en facilitaire ondersteuning vanuit de overheid nodig is om het Brancheplan uit te bouwen en nóg meer vaart te geven.

Directeur Anne-Jaap Deinum van FEDET: ‘Dit is een ultiem voorbeeld van optimale ketensamenwerking. Als fabrikanten, groothandel en installateurs elkaar op deze manier weten te vinden, is er veel mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we de doelstellingen gaan halen.’ Laurens de Vrijer, programmamanager Circulariteit bij Techniek Nederland, stelt dat de eerste resultaten van het Brancheplan niet zijn behaald met een wetenschappelijke, maar met een praktische benadering: ‘Dit is nog grotendeels onontgonnen gebied. We leren dus terwijl we bezig zijn.’

3 werkgroepen
Om de plannen in praktijk te brengen, zijn 3 werkgroepen in het leven geroepen: Inkoop, Pilots en Monitoring. De werkgroep Inkoop ontwikkelde inkoopvoorwaarden voor verpakkingen. De werkgroep Pilots ging aan de slag met 6 concrete proefprojecten: Kratten, bakken en retourafspraken, QR-codes, Wisselbox, Piepschuim, Zakjes verdunnen en afbreekbaar maken en Afvalloze bouwplaats.

De monitoring van het plan is op verzoek van de branche in handen van Rijkswaterstaat. Op basis van de ervaringen in het eerste jaar zijn de doelstellingen van het Brancheplan inmiddels aangescherpt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!