logo
wvhj2023
© Bojan Dedic | Dreamstime.com
© Bojan Dedic | Dreamstime.com
17 mei 2023

Analyse SDE++ 2022: grootste zonnewarmtesysteem voor uienteler Gourmet

Het tuinbouwbedrijf Gourmet heeft de grootste subsidiebeschikking weten te verkrijgen voor zonnewarmte in de SDE++ 2022. Het bedrijf gaat een zonthermische installatie van 8.222 kilowatt laten installeren.

In de 2022-ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is binnen de subsidiecategorieën voor zonthermie aan 3 projecten een beschikking toegekend, voor in totaal 9,9 megawattth. Van de bedrijven die een beschikking hebben ontvangen, is niet met 100 procent zekerheid te zeggen of zij met de subsidie enkel zonnecollectoren gaan plaatsen of dat ze kiezen voor pvt-panelen die de opwek van zonnestroom en zonnewarmte combineren.

Gourmet | 8,2 megawattth
De zonnewarmte-installatie van Gourmet is goed voor 83 procent van het beschikte zonthermische vermogen binnen de SDE++ 2022. Het teeltbedrijf van de familie Broersen is al 3 generaties actief in de teelt en selectie van sjalotten, uien en knoflook.

Het bedrijf, dat gevestigd is in Grootebroek dat onderdeel is van de gemeente Stede Broec, zal de daken van zijn loodsen uitrusten met een pv-intallatie.

Marrewijk Amaryllis | 1 megawattth
Marrewijk Amaryllis, producent van amaryllisbloemen, beschikt in De Lier in Zuid-Holland over ruim 1 hectare aan kassen. Het bedrijf wil een zonnewarmtesysteem van 1 megawattth om zo in combinatie met zijn warmte-koudeopslag (wko) het gasverbruik te minimaliseren.

Energiek Nagele | 0,65 megawattth
Nagele – dat tegen de 2.000 inwoners, circa 500 woningen telt en in de Noordoostpolder ligt – heeft de afgelopen jaren al de nodige ervaring opgedaan met zonnewarmte. In een proeftuin van 8 woningen en een gemeenschapsgebouw heeft Energiek Nagele een collectief warmtebuffersysteem neergezet. Door middel van water dat loopt door zonnecollectoren op de daken wordt zonnewarmte in de zomer opgeslagen in een nabijgelegen ondergrondse, geïsoleerde seizoensbuffer. In de winter wordt het warme water uit de seizoensbuffer ingezet om de aangesloten gebouwen te verwarmen. Het systeem is begin 2022 in zijn geheel in gebruik genomen.

Afgelopen zomer sprak energiecoöperatie Energiek Nagele zelfs de ambitie uit om het hele dorp vanaf 2024 op zonnewarmte te laten draaien. Met het verkrijgen van de SDE++-subsidie voor een installatie van 0,65 megawattth is daarbij een belangrijke mijlpaal bereikt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten