logo
wvhj2023
hero-image
11 mei 2023

Uitvallende omvormers zonnepanelen: ACM wil risico op brand uitsluiten en wacht met verhogen maximale spanning

De ACM wil eerst 100 procent zeker weten dat het verhogen van de maximaal toegestane spanning in woningen en gebouwen niet tot een hoger brandrisico leidt, alvorens een definitief besluit te nemen.

De toezichthouder presenteerde half februari op verzoek van de Nederlandse netbeheerders een voorstel om de eisen van de overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden in de Netcode elektriciteit te wijzigen. Die wens kwam voort uit het feit dat netbeheerders een toenemend aantal klachten ontvangen van consumenten met zonnepanelen bij wie de omvormers uitvallen. Naar schatting zou dat probleem voorkomen bij 1 op de 20 zonnepaneeleigenaren.

Definitieve besluitvorming
Door de eisen van overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden te wijzigen, hoeven zonnepanelen in laagspanningsnetten minder vaak afgeschakeld te worden. Onder meer Federatie Elektrotechniek (Fedet), Eigen Huis en Brandweer Nederland hebben echter hun zorg uitgesproken over de voorgenomen verhoging van de maximale spanning.

De ingediende zienswijzen van deze organisaties hebben de Autoriteit Consument & Markt (ACM) doen besluiten om te wachten met de definitieve besluitvorming over het codewijzigingsvoorstel.

Codevoorstel wijzigen
‘In de zienswijzen spreken de partijen onder andere hun zorg uit over de negatieve gevolgen die de verhoging van de drempelwaarde van de overspanningsbeveiliging zou kunnen hebben op de elektrische apparatuur bij afnemers’, meldt de ACM. ‘Daarnaast wordt gewezen op mogelijk brandgevaar als gevolg van deze verhoging.’

Vanwege de aard van de ingediende zienswijzen stelt de ACM geen definitief besluit te nemen, voordat zij ervan overtuigd is dat deze codewijziging geen (brand)veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. ‘Indien de codewijziging niet aan de wettelijke eisen voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van (brand)veiligheid, kunnen we Netbeheer Nederland opdracht geven om het codevoorstel te wijzigen.’

Van 253 naar 264,5 volt

Het Nederlandse laagspanningsnet waarop consumenten zijn aangesloten, heeft een spanningsniveau van 230 volt en de spanning mag maximaal 10 procent afwijken. Om te voorkomen dat apparatuur niet of slecht werkt, moet elk aansluitpunt in het laagspanningsnet daarom een spanning hebben tussen de 207 en 253 volt.

Met een lagere spanning werken bepaalde apparaten namelijk niet meer naar behoren, en met een hogere spanning kunnen ze kapotgaan. Om die reden schakelt een omvormer van zonnepanelen zichzelf uit als de netspanning boven de 253 volt dreigt te komen. De ACM heeft voorgesteld om het maximale spanningsniveau te verhogen van 253 naar 264,5 volt, door de drempelwaarde voor de overspanningsbeveiliging te verhogen van 110 naar 115 procent. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten