logo
wvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
3 mei 2023

ISSO presenteert Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur voor elektrische auto’s

Kennisinstituut voor de bouw- en installatietechniek ISSO heeft het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur gepresenteerd dat installateurs helpt bij de montage van laadpalen voor elektrische auto’s.

Met de snelgroeiende elektrificatie van het Nederlandse wagenpark, ontstaat een enorme groeimarkt voor installateurs en technisch dienstverleners die laadpalen voor elektrische auto’s leveren. Om hen alle praktische kennis te bieden, heeft ISSO het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur ontwikkeld.

Ontwerp, uitwerking en realisatie
Met het boekje maakt ISSO de installatietechnische aspecten van de laadinfrastructuur helder en inzichtelijk. Dat wil zeggen dat de elektrotechnicus in dit naslagwerk kan lezen welke specifieke, elektrotechnische handelingen en voorschriften er komen kijken bij zowel het ontwerp als de uitwerking en de realisatie van dit type installaties. Doordat de kennis in het kleintje breed is opgezet, is het volgens het instituut voor meerdere doelgroepen interessant.

Naast installateurs zullen ook opdrachtgevers, beheerders van laadinfrastructuur en installatieadviseurs interessante kennis terugvinden. Het Kleintje start dan ook met het samenstellen van een Programma van Eisen (PvE) om laadinfrastructuur voor elektrische vervoersmiddelen te kunnen realiseren. Verder gaat de technische bundel in op de wet- en regelgeving die van toepassing is bij het ontwerpen, aanleggen, gebruiken en onderhouden van een laadinfrastructuur. De wet- en regelgeving is vooral gebaseerd op het veilig kunnen werken aan elektrische installaties.

Laadprotocollen
Dat dit ISSO-Kleintje juist nu tot stand kon komen, komt doordat er inmiddels een flinke mate van harmonisatie is gerealiseerd. Zowel op het gebied van laadprotocollen als kabels, stekkers en nog enkele andere zaken is er volgens ISSO in de afgelopen periode veel meer eenduidigheid gecreëerd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de communicatie met netwerkbedrijven en de aansluitspecificaties van kenniscentrum ElaadNL.

Naast technische kennis, richtlijnen en wet- en regelgeving bevat het naslagwerk ook informatie over de verschillende locaties waar we deze laadpunten kunnen tegenkomen. Zo gaat het boekwerk in beperkte mate in op het verschil tussen residentiële en utilitaire toepassingen van laadpalen. Bovendien behandelt de bundel diverse, toekomstige ontwikkelingen die kansen bieden voor de installatiesector en hun opdrachtgevers, zoals smart charging, mobiliteitshubs en Trias Mobilica. In tegenstelling tot vele andere kleintjes bevat deze uitgave niet uitsluitend praktijkrichtlijnen, maar dus ook achtergrondinformatie en kengetallen. Zo leest men bijvoorbeeld ook hoe kilowatturen naar kilometers omgerekend kunnen worden en andersom. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten