Solar Magazine - Netbeheerders willen consumenten volgend jaar 116 euro extra laten betalen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders willen consumenten volgend jaar 116 euro extra laten betalen
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Netbeheerders willen consumenten volgend jaar 116 euro extra laten betalen

Als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) instemt met het voorstel van de netbeheerders, gaan consumenten volgend jaar 116 euro extra betalen voor de transportkosten op het stroomnet.

In 2022 betaalde een huishouden gemiddeld 397 euro inclusief btw aan transportkosten, en de netbeheerders willen dat bedrag vanwege de hoge energieprijzen en investeringen voor de energietransitie laten stijgen naar 513 euro. Dat is circa 10 euro per maand extra. Voor de energiemeter mogen netbeheerders nog maximaal 73 euro in rekening brengen.

Tarievenvoorstellen
Ook grootverbruikers moeten in 2023 naar verwachting meer betalen voor het transport van elektriciteit. Dat alles blijkt uit de tarievenvoorstellen die de regionale netbeheerders en TenneT hebben ingediend bij de ACM. De autoriteit zal de tarievenvoorstellen van netbeheerders beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend.

De ACM stelt de tarieven van alle netbeheerders jaarlijks vast en zorgt er daarmee voor dat netbeheerders voldoende inkomsten hebben om investeringen die nodig zijn voor de energietransitie te doen en zorgt er tegelijk voor dat tarieven niet onredelijk hoog zijn.

Netverliezen
Netbeheerders zijn door de hoge energieprijzen steeds meer geld kwijt aan netverliezen. Bij transport van elektriciteit en gas en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat namelijk veel energie verloren. Netbeheerders moeten de energie die tijdens het transport verloren gaat, betalen. De ACM heeft al eerder toegezegd dat regionale netbeheerders in de tarieven van 2023 een voorschot voor het betalen van deze netverliezen zullen ontvangen.

84 procent meer
Bedrijven die direct zijn aangesloten op het landelijke extra-hoogspanningsnet (EHS-net) van TenneT moeten volgens het voorstel van de hoogspanningsnetbeheerder komend jaar gemiddeld 84 procent meer betalen voor het transport van hun elektriciteit. Voor bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet stijgen de transportkosten met 51 procent.

De ACM heeft eerder al aangegeven dat de volumecorrectieregeling (vcr) voor grootverbruikers in 2023 lopende het onderzoek blijft gelden. Grootverbruikers met een stabiel afnameprofiel krijgen via deze regeling korting op hun transporttarief. De autoriteit laat onderzoeken of een korting voor grootverbruikers noodzakelijk en proportioneel is. De ACM kan op basis van dit onderzoek besluiten dat de korting met ingang van 2024 komt te vervallen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!