logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
18 oktober 2022

Solarfields installeert batterij bij Zonnepark Bontepolder in Terneuzen

Solarfields meldt van dynamische energieopslag bij grootschalige zonneparken de realiteit te maken. Het bedrijf heeft een vergunning van Terneuzen gekregen om bij Zonnepark Bontepolder een batterij te plaatsen.

De batterij wordt slim aangestuurd om de energiemix in de gemeente te flexibiliseren. De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark is volgens Solarfields bijzonder, omdat real-time gereageerd wordt op de situatie op de markt, wat zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet.

Achter de meter
‘Bij het vergroenen van de energiemarkt gaat batterijopslag de komende jaren een grote rol spelen’, stelt Jan Martijn Buruma, Director Storage, Hydrogen & Smart Grids bij Solarfields. ‘Wij richten ons hierbij op batterijen op verschillende niveaus van het elektriciteitstransport. Zo gaan we batterijen plaatsen achter de meter bij onze zonneparken om op lokaal niveau efficiënter gebruik te maken van transportcapaciteit. Maar ook op landelijk transportniveau gaan we grootschalige systemen ontwikkelen die congestieproblematiek en onbalans op de elektriciteitsmarkt gaan verlichten.’

Voormalige vuilstort
Op de voormalige vuilstort Bontepolder in Terneuzen is Solarfields afgelopen juni gestart met de bouw van een zonnepark. De totale oppervlakte van het zonnepark bedraagt 11,8 hectare, waar 31.962 zonnepanelen worden geplaatst die genoeg zonne-energie leveren voor ruim 4.600 huishoudens.

Zodra de bouwwerkzaamheden van de zonneweide op hun einde raken –medio november 2022 – zal de grootschalige batterij met een vermogen van 5 megawatt en een opslagcapaciteit van 5 megawattuur worden geplaatst.

Geen subsidie
Er wordt in Nederland vooralsnog geen subsidie verstrekt voor energieopslagprojecten. Solarfields benadrukt dat het borgen van een financieel gezond exploitatiemodel voor de batterij daarmee van groot belang is. Dankzij het koppelen en integraal slim aansturen van het zonnepark wordt niet alleen het regionale elektriciteitsnet gebalanceerd, maar kunnen ook nieuwe flexibiliteitsdiensten worden aangeboden aan de energiehandels- en capaciteitsmarkten. Al deze diensten vallen onder de nieuwe marktrol van flex service provider.

Flex service provider
Repowered is flex service provider van de batterij bij het zonnepark van Solarfields en exploiteert, optimaliseert en verzorgt de energiehandel. Door toepassing van geavanceerde algoritmes wordt de batterij ingezet om de ondersteunende diensten te leveren aan de netbeheerder voor netbalancering en om te handelen op de onbalansmarkt. Voor de lokale optimalisatie en daadwerkelijke aansturing van de batterij en het zonnepark, heeft Repowered een integratie met het smartgrid-platform van Spectral.

Die aansturing houdt rekening met allerlei externe factoren; hoeveel stroom kan er nu opgewekt worden met de huidige zonnesterkte, hoeveel ruimte is er op het stroomnet, wat is de real-time laadstatus van de batterijen, hoeveel vraag is er momenteel naar energie. Hierdoor wordt de bestaande netaansluiting optimaal benut en tevens een cruciale bijdrage geleverd aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Exploitatie
‘Samen met Spectral kunnen we laten zien hoe de batterij waarde toevoegt aan het zonnepark en tegelijkertijd een belangrijke maatschappelijke bijdrage levert in het stabiliseren van het elektriciteitsnet’, duidt Dirk Jan Masselink, oprichter van Repowered.

Tom Westra, oprichter van Spectral, voegt toe: ‘Het Bontepolder-project laat zien dat opslag in combinatie met slimme technologie en slimme trading waarde creëert op zowel de korte als de (middel)lange termijn. Dat is goed nieuws voor de exploitatie en de impact van een zonnepark.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten