logo
wvhj2023
© Energieopwek.nl
© Energieopwek.nl
4 april 2023

Nederland wekte in maart helft van stroom duurzaam op

Nederland heeft in de maand maart de helft van de gebruikte stroom duurzaam opgewekt met onder meer windmolens en zonnepanelen. Het percentage duurzame stroom lag daarmee 14 procent hoger dan vorig jaar.

Waar in maart 2022 nog 39 procent van de gebruikte stroom duurzaam was, was dat afgelopen maand 53 procent. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Meer wind, minder zon
In vergelijking met maart vorig jaar draaiden wind en zon hun rollen om. De maand maart had minder zonuren dan vorig jaar. Volgens het KNMI 117 uur, waar dat gemiddeld 139 uur is. Ondanks de groei van het aantal zonnepanelen lag de productie van zonne-energie hierdoor 10 procent lager.

Omdat maart een winderige maand was, produceerden de windmolens een stuk meer windenergie. Ze leverden bijna de dubbele hoeveelheid stroom in vergelijking met maart vorig jaar.

Elektriciteit

Maart 2023

Conventioneel

47,4 procent

Wind-op-land

18,3 procent

Zon-pv

14,7 procent

Biomassa

10,0 procent

Wind-op-zee

9,6 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten