Solar Magazine - Project van de week | Stortplaats krijgt nieuwe functie als zonnepark en voedselbos voor marter
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Stortplaats krijgt nieuwe functie als zonnepark en voedselbos voor marter
© Statkraft

Project van de week | Stortplaats krijgt nieuwe functie als zonnepark en voedselbos voor marter

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een voormalige vuilstort die omgebouwd is tot zonneweide en voedselbos voor steenmarters.

Inwoners van Etten-Leur kunnen sinds deze week via crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd investeren in zonnepark Bollendonk. Het afgelopen maand opgeleverde zonnepark is bijna 10 hectare groot en produceert duurzame energie voor zo’n 4.800 huishoudens.

Netwerkkabel herbruikt
Het zonnepark is ontwikkeld door Statkraft en ligt boven op het glooiende plateau van een voormalige stortplaats. Met de komst van zonnepark Bollendonk heeft de oude stortplaats die niet meer voor andere doeleinden geschikt was weer een functie.

Bijzonder aan het zonnepark is dat de netwerkkabel die voor aansluiting op het stroomnet van Enexis zorgt, is hergebruikt. Deze kabel heeft namelijk eerder dienstgedaan voor een nabijgelegen windmolen die inmiddels is ontmanteld.

De zonnepanelen van Zonnepark Bollendonk in cijfers

Aantal zonnepanelen: 21.320 stuks

Vermogen: 11,6 megawattpiek

Jaarlijkse productie: 11,3 gigawattuur, genoeg voor het elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.800 huishoudens

Bijzonderheden: het zonnepark – met zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn – is vrijwel niet zichtbaar door de bestaande bomenrijen en groensingels rondom de stortplaats.

Steenmarter
Bovendien draagt de zonneweide bij aan het versterken van de natuurwaarden en biodiversiteit. Er is een marterveld gecreëerd als habitat voor de wezel, bunzing en steenmarter die in de buurt van het zonnepark leven. Verder wordt er 1,3 hectare voedselbos aangeplant.

Daarnaast zijn diverse bloemenmengsels ingezaaid ter bevordering van de biodiversiteit. Het rode vlak op bovenstaande kaart wordt ingericht als voedselbos. Voor de invulling van deze groenvoorzieningen is samen met natuurverenigingen IVN Etten-Leur, MEC en De Groene Koepel bedacht hoe de invulling daarvan eruit moet komen te zien. Naast een oppervlakte van 1,3 hectare die ingericht is voor de marterachtigen, is er een extra stuk grond van ongeveer 1,3 hectare dat wordt benut voor het voedselbos.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Operations Support Officer

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!