logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
30 maart 2023

Provincie Utrecht lanceert tool voor aanleg daken met zonnepanelen en planten

Utrecht heeft de Duurzame Daken Kansenkaart gelanceerd. Met de nieuwe tool wil Utrecht de 3.500 hectare onbenutte daken in de provincie gaan gebruiken voor zonnepanelen, waterberging en meer biodiversiteit.

Vaak weten consumenten en bedrijven volgens de provincie niet of hun dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of beplanting. De kansenkaart die ontwikkeld is door Stichting Rooftop Revolution moet hen een handje helpen.

Constructieberekening
Op de kaart staat per dak aangegeven wat haalbaar is: een ‘groen’ dak met planten, een ‘geel’ dak met zonnepanelen of een ‘blauw’ dak waarmee water kan worden opgevangen en vastgehouden. Daarnaast geeft de tool informatie over de kosten en eventuele subsidies.

Om per dak een advies te kunnen geven, heeft provincie Utrecht informatie over de helling van het dak, de ligging van het pand, het bouwjaar en de eventuele monumentale status met elkaar gecombineerd. Ondanks dat de kaart gemaakt is op basis van actuele data, moet per dak nog wel een constructieberekening gemaakt worden om er zeker van te zijn dat het dak stevig genoeg is.

Prachtkans
Gedeputeerde Natuur en Landbouw Mirjam Sterk over de nieuwe tool: ‘Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt af. Daar willen en moeten we verandering in brengen. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, door meer groen aan onze provincie toe te voegen en door water vast te houden. Maar tegelijkertijd is de ruimte in onze provincie schaars. Daarom moeten we slim gebruikmaken van de ruimte die al beschikbaar is. Al die onbenutte daken bieden een prachtkans. We hopen dan ook dat inwoners, bedrijven, scholen en zorginstellingen ons willen helpen bij het inrichten van die daken en we zo beter kunnen inspelen op het veranderende klimaat.’

De provincie Utrecht heeft diverse subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een biodivers groen dak of om de dakconstructie te versterken voor de aanleg van zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten