Solar Magazine - 15 Drentse eigenaren maatschappelijk vastgoed vragen renteloze energielening aan
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
15 Drentse eigenaren maatschappelijk vastgoed vragen renteloze energielening aan

15 Drentse eigenaren maatschappelijk vastgoed vragen renteloze energielening aan

15 eigenaren van maatschappelijk vastgoed hebben sinds afgelopen december gebruikgemaakt van de renteloze maatschappelijke energielening van het Energiefonds Drenthe voor onder meer de aanleg van zonnepanelen.

Het gaat onder andere om dorpshuizen, musea en sportverenigingen. Zij vroegen de lening aan voor zonnepanelen, maar ook voor warmtepompen, (veld-)led-verlichting en isolatie. De renteloze lening kan aangevraagd worden via het Energiefonds Drenthe van de provincie Drenthe en is bedoeld om vastgoed te verduurzamen en daarmee de energierekening te verlagen.

Aardgas
Een van de 15 aanvragers is Wijkcentrum De Poele in Meppel. Zij gebruikten de lening om te investeren in 2 warmtepompen voor het wijkcentrum. Daarmee is het wijkcentrum dat eerder al investeerde in energiebesparende maatregelen nu gasloos en all-electric. ‘Wij zijn jaren geleden al begonnen om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken en investeerden in dubbel glas, spouwmuurisolatie, een tweede buitendeur, led-verlichting en 80 zonnepanelen op het dak’,  vertelt Floris Kuijt, penningmeester van wijkcentrum De Poele.

Tot voor kort was van het aardgas afgaan voor het wijkcentrum niet mogelijk, vanwege de investeringskosten voor de warmtepompen die het wijkcentrum nodig heeft. Floris Kuijt: ‘We hebben 2 verdiepingen met een behoorlijk vloeroppervlak en geen vloerverwarming. In de maatschappelijke energielening wordt de investering echter over 10 jaar uitgesmeerd. Door deze lening af te sluiten hebben wij ons doel, zo spoedig mogelijk van het aardgas af, vele jaren eerder kunnen verwezenlijken.’

6,6 miljoen euro
Het Energiefonds Drenthe is het energiefonds van de Provincie Drenthe en heeft als doel het versnellen van de energietransitie in Drenthe. Door het verstrekken van energieleningen kunnen ondernemers, verenigingen en stichtingen de stap naar verduurzaming zetten.

Via de renteloze lening van het fonds kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed 100 procent van de duurzaamheidsinvestering financieren tot een bedrag van 200.000 euro. In totaal is er 6,6 miljoen euro beschikbaar. Naast hulp bij financiering worden de eigenaren van maatschappelijk vastgoed geholpen met het inzichtelijk maken van de verduurzamingsmogelijkheden vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed en het project Drenthe Sport Duurzaam.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!