Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Lombok heeft Europese primeur met eerste Vehicle2Grid-energieopslagsysteem

Lombok heeft Europese primeur met eerste Vehicle2Grid-energieopslagsysteem

Het Utrechts Lombok neemt het eerste Vehicle2Grid-energieopslagsysteem van Europa in gebruik. Het opslagsysteem voor zonne-energie van Nissan laadt en ontlaadt elektrische auto’s zodat woningen stroom krijgen.

Tweehonderd huishoudens in het Utrechtse Lombok en het Amersfoortse Nieuwland hebben de serie nieuwe smart grid-diensten getest. Als resultaat van de pilot Utrecht willen private en publieke partijen investeren in opschaling van de proeftuin Smart Solar Charging. Echter, de huidige regelgeving vormt een belemmering om de kansen te verzilveren. Het consortium doet daarom op 5 maart een dringend beroep op het Rijk om voor een periode van drie jaar in Lombok experimenteerruimte en een regelluwe zone te creëren.

De pilot Amersfoort heeft verschillende sociale innovaties voortgebracht. Gebleken is dat bewoners vijftien procent energie besparen dankzij inzicht in hun eigen energieverbruik en zonnestroomproductie, indien ze dit in groepsverband doen zoals het bewonerscollectief AmersVolt. Hier bleek ook dat bewoners bereid zijn hun elektriciteitsvraag te verschuiven om meer eigen zonne-energie te gebruiken: prijsverschillen zorgden ervoor dat tijdens de zonne-uren tien procent meer energie werd verbruikt en het verbruik in de avond afnam.

Gedeputeerde Remco van Lunteren neemt op 4 maart in Lombok het Vehicle2Grid (V2G) energieopslagsysteem van Europa officieel in gebruik. Het zorgt voor een hoger rendement op zonnestroom, vermindert stroompieken op het net en stimuleert elektrisch rijden. In het pilotproject nam het eigen verbruik van zonne-energie in de wijk toe tot 87 procent. De opening van het V2G-systeem is een vervolg op de lancering van de slimme laadpaal van General Electric in Lombok op 2 december jongstleden door wethouder Lot van Hooijdonk. De eerste laadpaal was uniek vanwege de ingebouwde intelligentie, het V2G systeem voegt daar een energieopslagmogelijkheid aan toe. Samen vormen dit de eerste bouwstenen van de Smart Solar Charging proeftuin.

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Zon&Co zoekt:

Verkoopadviseur Zonne-energie

Zon&Co zoekt een
32-38 uur per week • Amsterdam
Libra Energy zoekt:

Stagiair Office Management

Libra Energy zoekt een Stagiair Office Management
Fulltime • Uitgeest
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!