Afgelopen november trad het codebesluit congestiemanagement in werking. Het besluit biedt netbeheerders nieuwe mogelijkheden om regelbaar vermogen bij klanten met een grootverbruikersaansluiting in te kopen om zo optimaal gebruik te maken van schaarse netcapaciteit.
Alle rapporten herzien
Dit betekent naast een effectievere benutting van het bestaande net ook dat méér partijen kunnen worden aangesloten. Congestiemanagement is echter wel een tijdelijke oplossing, want het wordt enkel toegepast totdat de uitbreiding van het stroomnet is voltooid om het knelpunt structureel te verhelpen.
Netbeheerders dienen voor elk gebied waarvoor een vooraankondiging van congestie is afgegeven een congestierapport op te stellen. Al vóór de inwerkintreding van de nieuwe regels voor congestiemanagement zijn er voor veel congestiegebieden congestierapporten gepubliceerd. De netbeheerders dienen alle rapporten te herzien op grond van de nieuwe regels.
Bijlage 14
Het document dat de ACM nu heeft gepubliceerd, beschrijft de verschillende vereisten voor de inhoud van de congestierapporten zoals bedoeld in de nieuwe regels en specifiek Bijlage 14 van de Netcode.
Voor iedere vereiste van Bijlage 14 benoemt het document voor zover mogelijk een ‘best practice’ gebaseerd op 5 congestierapporten van Liander en TenneT. Het gaat daarbij om het rapport voor Schenkenschans van Liander en de rapporten van TenneT voor de provincies Limburg en Noord-Brabant voor afname en teruglevering.
Tweeledig
Het doel van de handleiding is tweeledig. Ten eerste dient het ertoe de minimumeisen voor de congestierapporten te verduidelijken, zodat netbeheerders weten welke details ze bekend moeten maken voor alle congestiegebieden. Ten tweede dient het ertoe partijen die een aansluiting hebben of hebben aangevraagd in een congestiegebied, bewust te maken van de specifieke details die ze van de netbeheerder mogen verwachten over de aard van het knelpunt, en over de manier waarop zij betrokken worden bij de oplossing.