Solar Magazine - Congestiemanagement van start: congestieserviceproviders kunnen zich registreren op speciale website
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Congestiemanagement van start: congestieserviceproviders kunnen zich registreren op speciale website
© TenneT

Congestiemanagement van start: congestieserviceproviders kunnen zich registreren op speciale website

De nieuwe spelregels voor congestiemanagement zijn van start gegaan. Congestie Service Providers kunnen zich per direct registreren via de speciale website Partners in Energie van alle regionale netbeheerders .

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op voorstel van de netbeheerders de netcode aangepast, zodat dienstverleners in de vorm van congestieserviceproviders als bemiddelaars kunnen optreden om de beschikbare ruimte op het stroomnet optimaal te kunnen benutten.

Nieuwe marktrol
Bijna altijd geldt dat de maximale capaciteit van de aansluiting maar een paar dagen per jaar wordt gebruikt. Met congestiemanagement wordt op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan, de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet verdeeld. De ACM heeft meerdere spelregels opgesteld om lokale flexibiliteit beter mogelijk te maken op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt.

Met de komst van de rol van congestieserviceprovider kunnen netbeheerders met marktpartijen afspraken maken over hoe vaak en tegen welke vergoeding zij helpen bij het verlagen van de piek. Een congestieserviceprovider kan optreden als (zelfstandige) dienstverlener tussen de netbeheerder en de aangesloten klant. Dat betekent dat wanneer een klant flexibiliteit heeft – in de vorm van windmolens, zonnepanelen of energieopslag, of wanneer hij flexibiliteit heeft in zijn productieproces – een congestieserviceprovider de mogelijkheid heeft om aangeslotenen meer of minder te laten produceren of af te nemen op momenten dat de netbeheerder dat vraagt. In Europa bestond deze marktrol al langer, op de Nederlandse markt is de rol van congestieserviceprovider nieuw.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!