logo
wvhj2023
© Bert Lanting
© Bert Lanting
27 maart 2023

Groningen neemt voetpad met tegels die zonne-energie opwekken in gebruik

Groningen heeft een voetpad van 400 vierkante meter dat zonne-energie opwekt in gebruik genomen. De zonnetegels van het trottoir zijn gemaakt van restafval en wekken jaarlijks 53.000 kilowattuur stroom op.

Het zonnevoetpad – gerealiseerd op het Europapark – werd geopend door wethouder Energietransitie Philip Broeksma en maakt deel uit van het Europese project MAKING-CITY.

2.544 zonnetegels
Het zonnevoetpad is tot stand gekomen door BENG Products, Koninklijke BAM Groep en Koninklijke SjoukeDijkstra. De zonnetegels zijn gemaakt door het Hongaarse bedrijf Platio.

Het systeem bestaat uit 2.544 zonnetegels van ieder 35 bij 35 centimeter. Wethouder Broeksma: ‘Dit zonnevoetpad draagt bij aan onze ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Het is dubbel duurzaam, want de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic. En er wordt dubbel gebruik gemaakt van de ruimte: het zonnevoetpad wekt stroom op, terwijl er gewoon over gelopen kan worden.’

Europapark
De opgewekte stroom wordt geleverd aan het kantoor van de gemeente aan het Harm Buiterplein, waarmee het gebouw verder verduurzaamd wordt.

Groningen is binnen het EU-project MAKING-CITY samen met het Finse Oulu aangewezen als Lighthouse City. Beide steden doen momenteel ervaring op met zogenoemde Positive Energy Districts (PED): de huizen en gebouwen binnen zo’n gebied worden zo verduurzaamd dat ze meer energie gaan opleveren dan ze verbruiken. Een van de districten in Groningen is het gebied rondom het Europapark, met gebouwen als de Mediacentrale, Powerhouse Helperpark en het Sportcentrum Europapark, dat al energiepositief is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten