logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
25 maart 2023

De harde cijfers | 1 procent Nederlanders heeft dynamisch energiecontract, Frank Energie marktleider

1 procent van de Nederlandse consumenten had eind vorig jaar een dynamisch energiecontract. Frank Energie is marktleider. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In de zomer van 2022 meldde Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de helft van de Nederlandse consumenten een variabel energiecontract had en daarmee extra gevoelig was voor prijsverhogingen.

Vast versus variabel
Die percentages waren eind 2022 nagenoeg gelijk, met de wetenschap dat per eind december 49,9 procent van de circa 14 miljoen Nederlandse consumenten een vast energiecontract had en 49,1 procent een variabel contract.

De informatie over het aantal bestaande klanten met een vast of variabel contract is afkomstig uit data die zijn opgevraagd door de ACM in het kader van haar algemene toezicht. De data hebben betrekking op alle kleinverbruikers, dus zowel huishoudelijke als kleinzakelijke klanten.

Frank Energie
In totaal hadden 132.891 consumenten eind vorig jaar een dynamisch energiecontract. De ACM heeft daarbij 7 energiebedrijven in beeld die de markt verdelen: marktleider Frank Energie wordt in de top 5 vergezeld door Nieuwestroom, Energyzero, EasyEnergy en Nextenergy die alle een dubbelcijferig marktaandeel hebben. Voor Tibber en Zonneplan is dat volgens de ACM niet met zekerheid te zeggen.

Vattenfall en Eneco
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall domineert overduidelijk de markt voor variabele consumentencontracten, terwijl Eneco ruimschoots marktleider is in de consumentenmarkt qua vaste contracten. Samen met Essent en Budget Energie – die zowel in de markt voor variabele als vaste contracten op de tweede en derde plek staan – verdelen zij de markt.

Kleinzakelijk
In de markt van kleinzakelijke energiecontracten (red. met een kleinverbruikersaansluiting) heeft nog altijd ruim de helft van de bedrijven – 51,5 procent – een vast energiecontract. 47 procent heeft een variabel contract en 1,5 procent een dynamisch contract.

20.723 dynamische contracten
Van de 20.723 kleinzakelijke bedrijven met een dynamisch energiecontract, is maar liefst 70 tot 75 procent klant bij Nieuwestroom. Runner-up Vanhelder volgt op grote afstand.

Vattenfall en Eneco
Vattenfall is ook in de kleinzakelijke markt voor variabele energiecontracten de absolute marktleider, waarbij Essent op gepaste afstand volgt. Engie Retail bezet op nog grotere afstand de derde plaats. Eneco voert ook bij vaste energiecontracten voor kleinzakelijke klanten de ranglijst aan en zet achtervolger Essent op een flinke achterstand.

Grillig beeld overstappers
Het percentage kleinverbruikers dat naar een andere energieleverancier switcht, kent een grillig verloop en bevindt zich nog altijd onder het niveau van voor het uitbreken van de energiecrisis. Afgelopen augustus en september lag het aantal overstappers op een absoluut dieptepunt. In die maanden stapte slechts 0,3 procent van de kleinverbruikers over naar een andere energieleverancier.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten